Kako obnoviti tekućinu za hlađenje u hladnjaku vašeg automobila

Motor vozila, Foto: Selena/Shutterstock

Jačina mješavine antifriza i vode u automobilskom sustavu za hlađenje trebala bi se provjeravati najmanje svakih šest mjeseci. Pravilna jačina trebala bi se održavati tijekom cijele godine jer antifriz takoder sprječava nakupljanje taloga i hrđe u sustavu.

Štoviše, mješavina ima visoku točku vrelišta tako da motor može raditi na visokim temperaturama uz bolju učinkovitost i smanjenu opasnost od pregrijavanja u vrućim vremenskim prilikama. Najbolji antifriz ima etilen-glikol bazu. Pomiješan s antikorozivnim aditivima u sustavu može ostati netaknut i do tri godine. Nakon toga, sustav treba isprati i zamijeniti tekućinu za hlađenje novom mješavinom antifriza.

Ako niste sigurni koliko dugo je tekućina za hlađenje stajala u hladnjaku, zamijenite ju. Jačina tekućine mjeri se hidrometrom za antifriz (ne za akumulatorsku tekućinu) tako da se izvuče nešto rashladne tekućine iz gornjeg spremnika ili dilatacijskog spremnika. Hidrometri se povoljno mogu nabaviti u trgovinama auto-dijelova – slijedite
upute proizvodača.

Ako je rashladnu tekućinu potrebno promijeniti, ostavite motor da se ohladi i ispod hladnjaka postavite posudu (plastična zdjela ili kanta bit će sasvim dobre) . Ako je odvodni čep zaglavljen ili ako ga hladnjak nema, otkvačite i izvucite donje crijevo. Skinite čep s otvora za punjenje hladnjaka kako biste ubrzali istjecanje tekućine. Dobro pogledajte rashladnu tekućinu. Ako se u njoj nalaze komadići hrđe ili talog, sustav treba isprati. Provjerite sve štiftove na cijevima. Zamijenite one cijevi koje prilikom stiskanja pokazuju znakove napuknuća ili unutarnje neelastičnosti. Antifriz oštećuje lak. Stoga prije dopunjavanja hladnjaka omotajte starim krpama otvor za punjenje kako bi upile tekućinu u slučaj u prskanja ili prolijevanja. Zatvorite odvodni otvor ili natrag namjestite donju cijev, ako ste ju prvotno maknuli, te zategnite štiftove. Novu otopinu antifriza najbolje je pripremiti u l O-litarskoj kanti za zalijevanje.

Ako automobil ima dilatacijski spremnik, tekućinu za hlađenje u njemu zamijenite pravom mješavinom pazeći pri tome da ga napunite do razine obilježene s vanjske strane hladnjaka. Upalite motor s otvorenim hladnjakom dok se tekućina u njemu ne ugrije. Dolijevajte dok se razina tekućine ne ustali, potom začepite hladnjak. Kako biste provjerili curenje hladnjaka, na do ispod motora i hladnjaka prostrite novinski papir i pronađite izvor mogućeg curenja. Pričvrstite štiftove ili, ako je potrebno,promijenite cijevi.

Antifriz je otrovan, stoga se niti jedna kuhinjska posuda rabljena za ispuštanje hladnjaka više ne smije ponovno rabiti u kuhinji. Stari se antifriz ne smije izliti u odvod, već ga treba zbrinuti na odgovarajućem odlagalištu otpada – provjerite s lokalnom upravom.

Razinu rashladne tekućine provjeravajte barem jednom tjedno te svaki put prije dužeg putovanja. Dopunjavajte samo odgovarajućom jačinom otopine antifriza – obična voda razrjeđuje mješavinu.

Foto: Selena/Shutterstock