Kako popraviti ogrebotine i boju na automobilu

Rđava vrata, Foto: Monica Armstrong/Shutterstock

Nezaštićen metal vrlo brzo hrđa. Okrhnute dijelove boje i ogrebotine na karoseriji automobila – koje često nastaju u vožnji uslijed udaraca kamenčića s ceste – popravite što prije odgovarajućom bojom za popravke. Boju za popravke nanesite izravno na svježe oštećenu boju, ali ako se vidi i metal karoserije, potrebno je upotrijebiti i temeljni premaz te zaštitu od HRĐE.

Nožem ostružite otkrhnutu boju i sve vidljive tragove hrde pa očistite taj dio mekanom krpom ili rupčićem namočenim bijelim špiritom, kako biste odstranili masnoću ili vosak za poliranje. Površinsku hrđu premažite kupovnim sredstvom za odstranjivanje hrđe ili temeljnim premazom za neutraliziranje hrđe koji se spaja s hrđom i stvara podlogu.

Provjerite slaže li se temeljni premaz za neutraliziranje hrde s celulozno m bojom i pažljivo slijedite upute proizvodača. Upotrebljavate li sredstvo za odstranjivanje hrđe, prije nanošenja boje na oštećen dio premažite taj dio celuloznim temeljnim premazom za metal.Prije uporabe komadom čiste žice promiješajte boju za popravke kako bi se ravnomjerno nanosila i stopila s okolnom bojom.

Uz limenku dobit ćete i četku, ali bolje je upotrijebiti slikarski kist za vodene boje. Boju nanesite ravnomjerno, ne predebelo, sa što manje poteza te prijeđite i preko postojeće boje za oko 5 mm posvuda oko oštećenja. Ostavite neka se suši pa nanesite drugi sloj . Pričekajte najmanje 24 h prije no što to mjesto lagano ispolirate blagom pastom za poliranje kako bi se nova boja stopila s okolnom bojom.

Foto: Monica Armstrong/Shutterstock