Kako spremiti mahune za zimu

žute mahune

Malo tko od nas je kao dijete obožavao jesti mahune, ali sada kada smo odrasli, jasno nam je da su one bogate hranjivim i korisnim tvarima. Sadrže različite minerale poput fosfora, kalija, kalcija, magnezija i željeza te vitamine A, C, K i vitamine skupine B. S obzirom na to da sadrže folnu kiselinu, vlakna i proteine odličan su izvor energije.

Mahune su, pored graha, najzastupljenije povrće iz skupine mahunarki i mogu se pripremati na različite načine – s umacima ili kao variva i salate. Ako vam se u vrtu nakupilo puno mahuna i više ih ne stignete sve pojesti, spremite ih za zimu. Mahune za zimu možete spremiti na dva načina – kiseljenjem i zamrzavanjem, a mi vam u nastavku donosimo savjete i recepte kako da to napravite na brz i jednostavan način.

Kako zamrznuti mahune

Pravilnim zamrzavanjem voća i povrća, pa tako i mahuna, možemo sačuvati više vitamina i minerala nego drugim metodama konzerviranja. Pravilno zamrznute mahune možemo čuvati 1-2 godine, a ovako pripremljene za zimu zadržavaju svoje hranjive nutrijente.

Za pripremu zimnice uvijek je najbolje koristiti domaće voće i povrće, ali ako nemate vlastiti vrt i planirate kupiti mahune, birajte one koje imaju glatku i čvrstu koru, a kad ih prelomite pucaju.

Mahune je prije zamrzavanja potrebno blanširati 3-4 minute na pari ili u kipućoj vodi. Nakon toga ih brzo ohladimo pod mlazom hladne vode, ocijedimo i dobro osušimo. Osušenim mahunama prije zamrzavanja odrežemo krajeve i narežemo ih na željenu veličinu. Tako pripremljene mahune spremamo u vrećice i stavljamo u zamrzivač.

Recept za kisele mahune

Ako ipak preferirate pripremanje povrća u octu, odnosno kisele salate, onda mahune za zimu možete spremiti na ovaj način.

Sastojci

  • 1 kg mladih mahuna
  • 1 l vode
  • 1 l octa
  • 1 dl ulja
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica soli

Priprema

Mlade mahune dobro operite i očistite. Odstranite im vrhove pa pospite šećerom i dobro izmiješajte. Mahune trebaju odstajati 24 sata. Nakon toga je potrebno pripremiti tekućinu u kojoj će se kiseliti i sterilizirati staklenke.

Tekućinu ćete pripremiti tako što ćete prokuhati vodu u koju ste dodali ulje, ocat i sol. Staklenke dobro operite pa ih naopako posložite na lim za pečenje i ostavite 10 minuta u pećnici koju ste prije toga zagrijali na 150 stupnjeva.

Mahune složite u staklenke i prelijte ih pripremljenom tekućinom dok su staklenke i tekućina još uvijek topli. Napunjene i zatvorene staklenke zamotajte u deblji prekrivač ili ručnik kako bi se lagano hladile jer će se tako stvoriti bolji vakuum. Ohlađene kisele mahune spremite na suho, tamno i hladno mjesto s ostalom zimnicom.

Mahune koje su ovako spremljene za zimu mogu se također koristiti u pripremi raznih salata i variva.

Autor: A.V., Foto: MikeGoad/Pixabay