Kako sigurno i pravilno koristiti pištolj (i drugo vatreno oružje)

Pucanje iz oružja, Foto: Ernest R. Prim/Shutterstock

Barataj svakim vatrenim oružjem pa i pištoljem kao da je napunjeno. Ovo je najvažniji savjet. Ako vam netko da pištolj da ga bolje pogledate i kaže da nije napunjen, nemojte vjerovati, nego provjerite sami. To vam može uštedjeti puno nevolja.

Uvijek držite cijev okrenutu u sigurnom smjeru

Nikad ne okrećite cijev u smjeru u kojem ne želite pucati! To je naročito važno s kratkim oružjem. Nikad njime ne mašite okolo.

Držite prst dalje od okidača

Koristite sigurnosne sustave čak i kad ste sigurni da pištolj nije napunjen. Prst stavite na okidač samo na streljani i streljačkom mjestu, i samo ako je pištolj uperen u cilj koji želite pogoditi. Nakon opaljenja odmah maknite prst s okidača. Držite kažiprst ispružen duž štitnika okidača.

Nikad se nemojte igrati pištoljem

Nemojte se ni u šali igrati Prljavog Harrija (Dirty Harry). U najboljem slučaju uzrokovat ćete rupu u krovu svoje kuće.

Vježbajte punjenje i pražnjenje novog pištolja na sigurnom mjestu sve dok to ne svladate.

Nikad ne ostavljajte ni pun ni prazan pištolj bez nadzora

Ovo je vrlo važno pogotovo tamo gdje ima djece. Djeca vole oponašati odrasle i mogli bi mahati pištoljem okolo a da vi to i ne primijetite.

Držite pištolj i metke odvojeno

Držite pištolj i metke na zaključanom mjestu. Time ćete spriječiti i mogućnost da provalnik dobije na raspolaganje napunjen pištolj.

Redovito održavajte svoj pištolj

Prije nego što započnete čišćenje, provjerite je li pištolj napunjen. Ako nakon nekog vremena mirovanja ponovno započnete s pucanjem, morate uvijek provjeriti da npr. cijev nije začepljena komadićem tkanine za čišćenje. Ako vam se to desi, ćete novi pištolj nakon prvog opaljenja.

Izgradite određenu rutinu u rukovanju svojim pištoljem i streljivom

Vodite računa o tome da različite vrste streljiva držite odvojeno. Budite izuzetno oprezni u radu sa streljivom koje je ručno napunjeno. Imajte na umu da se kod punjenja streljiva upotrebljavaju desetine, a jedna mjerica teži samo 0.0648 grama. Početnici bi trebali tražiti savjet iskusnijih osoba na tom području. Oni isti tako moraju imati pri ruci dobre priručnike.

Uvijek nosite štitnike za uši i zaštitne naočale

Dio nesreća prilikom gađanja uzrokuju tehničke pogreške pištolja i streljiva. Uvijek dobro zaštitite oči od ostataka baruta (čest slučaj kod opaljenja revolvera, zbog praznine u bubnju) ili izbačenih čahura iz pištolja.

Nikad ne kombinirajte pucanje i alkoholna pića

Ili što je još gore, drogu bilo koje vrste, ili jake lijekove. Uzimanje alkohola ili bilo čega drugog ometa opažanje, prosudbu i ponašanje. Popijte svoje pivo ili čašicu pića nakon pucanja i uvijek nakon što ste ispraznili pištolj i pohranili ga na sigurno mjesto.

Objasnite svom prijatelju, koji s vama puca, a neprimjerno se ponaša, zlatna pravila sigurnosti

Početnici ništa ne mogu naučit iako im netko ne kaže. Pokušajte objasniti pravilnu upotrebu pištolja na pristojan način. Štoviše, i iskusni strijelci čine greške. Izbjegavajte društvo “čovjeka koji sve zna” koji misli da sve zna najbolje. Takvi su ljudi za vas pritajena opasnost.

Foto: Ernest R. Prim/Shutterstock