ECDL računalna diploma

informaticka-edukacija

European Computer Driving Licence ili ECDL diploma je međunarodno priznata europska računalna diploma. Kvaliteta i ugled stečeni su na temelju više od deset godina uspješnog pružanja usluga informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Ovaj certifikat je dokaz o poznavanju rada na računalu i potrebnih korisničkih vještina. Više od 11 milijuna ljudi iz 140 zemalja ponosni su vlasnici ove diplome. Zbog velikog globalnog uspjeha, cijeli je ECDL projekt proširen na cijeli svijet pod nazivom  International Computer Driving Licence (ICDL).

Hrvatski informatički zbor (HIZ) je 2003. godine dobio ovlaštenje ECDL Fondacije za provedbu ECDL programa u Hrvatskoj, koji se provode u ovlaštenim testnim centrima. U Hrvatskoj je u provjeru znanja uključeno više od 40.000 osoba, od kojih je više od polovice diplomiralo.

Zainteresirani moraju prvo proći tečaj, koji ima zadani broj sati, a onda mogu polagati ispite. Za polaganje ispita možete se prijaviti bilo gdje u svijetu, možete ili polagati redosljedom kojim god želite, a kada i to obavite, dobit ćete potvrdu priznatu u cijelom svijetu.

Od polaganja prvog ispita, valjanost indeksa je tri godine. Ako u tom periodu kandidat nije položio sve ispite, za iduće tri godine potrebno je obnoviti indeks.

Osnovni ECDL program provjerava znanje u sljedećim modulima:

  1. Osnove informacijske tehnologije
  2. Korištenje računala i upravljanje datotekama
  3. Obrada teksta
  4. Tablične kalkulacije
  5. Baze podataka
  6. Prezentacije
  7. Informacije i komunikacije

Pismeni ispiti se polažu za svaki modul osim prvoga u kojem se traži teorijsko poznavanje informacijske tehnologije. Moodulima se usvajaju vještine i praktična znanja, a ispitna su pitanja vezana uz praktične primjene.

Ova diploma je važna kako kandidatima, tako i poslodavcima. Naime, sve je više primjera da upravo poslodavci šalju svoje djelatnike na polaganje ispita.

ECDL diploma je za sve uzraste, za sve ljude bez obzira na to kojom se djelatnošću bave, a može ju dobiti svatko tko želi usvojiti osnovna znanja za korištenje osobnog računala. Ukoliko i vi želite biti dio jedne velike informatičke, svjetski priznate obitelji, i želite imati međunarodnu potvrdu informatičke pismenosti, znate što vam je činiti.

Autor: I.H. Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock