Kako se riješiti treme pred ispit

knjige za učenje

Učite za težak ispit i već vas lagano trese trema? Uspaničite se čim pomislite na dan ispita i tako uvijek iznova. No, postoji način na koji ćete se malo pomalo skroz osloboditi treme.

Prvo i osnovno što trebate usvojiti ukoliko vas čeka ispit je da počnete učiti na vrijeme. Odredite po etapama koliko dnevno trebate naučiti i pridržavajte se svog plana. Nema gore stvari nego kad je ispit za par dana, a vi još niste prešli svo gradivo. Onda se uhvatite panično učenja i to izaziva kontraefekt, jer ste zbunjeni količinom informacija koje u kratko vrijeme želite naučiti. I onda se sve te silne nove informacije miješaju, izgledaju još kompliciranije nego što inače jesu i stvaraju osjećaj straha.

Što više puta prođete kroz gradivo ono će vam biti bliskije i lakše svaki put kad ga gledate i stvorit će se određena doza sigurnosti. Tako ćete se osjećati i na ispitu, samouvjerenije, jer znate da ste sve to na vrijeme spremali, da ste to sve čitali puno puta i da vladate gradivom.

Noć prije ispita se naspavajte, odspavajte barem 7 sati jer bdijenje uz knjigu vam neće pomoći. Vaše moždane vijuge se trebaju odmoriti, a korist od toga što ćete panično ponavljati noć prije, nema efekta. Što ste naučili, naučili ste i najbolja stvar koju možete napraviti je pokušati se opustiti uz neki prirodni čaj i zaspati.

Ujutro se možete probuditi malo ranije pa prolistati gradivo čisto radi osjećaja sigurnosti. Nemojte paničariti, udahnite par puta duboko i ponavljajte u sebi da vi to znate i možete, jer je uistinu tako. Sati učenja i truda su iza vas i to će biti nagrađeno. Samo vas mali koračić dijeli do toga, a taj koračić se sastoji od toga što trebate iznijeti naučeno.

I zapamtite, nema toga što ne možete naučiti, stoga imajte povjerenja u sebe, jer umjesto vas neke stvari nitko ne može napraviti, pa tako ni naučiti! A ako se na vrijeme i s razumijevanjem uhvatite učenja, težak ispit postaje samo ispit.

Autor: Tajana, Foto: lusi/Freeimages.com