Kako protiv žuljeva

kako protiv žuljeva

Jedan od najčešćih razloga nastanka žulja je trenje na vlažnoj koži. Kako se žulj stvara tako se bistra tekućina nakuplja u malom džepu između slojeva kože. Ponekad se može oštetiti mala krvna žila zbog čega se tekućina unutar žulja oboji u crveno. Saznajte kako protiv žuljeva.

Ako vam se pojavi žulj najbolje ga je ne dirati, a ukoliko je jasno da će žulj uskoro puknuti, možete ga ostaviti da sam pukne te ga pritom očistiti s malo vode i sapuna. Isto tako ga možete namazati vazelinom kako bi se smanjilo trenje.

Postoji li potreba ga pokrijete žulj jer se morate kretati,  a jasno vam je kako će svakim pritiskom bol biti sve jača, bilo bi ga dobro pokriti flasterom. U suprotnom je najbolje rješenje ostaviti ga na zraku da se što prije osuši.

Dok ste u ležećem položaju i odmarate, područje na kojem se rana nalazi najbolje je ostaviti otkriveno, a ako to nije moguće jer se nalazi na osjetljivom mjestu i vjerojatno će zapeti za posteljinu, možete ga pokriti prozračnim komadom tkanine.

Želite li znati kako tretirati rane i da se one ne bi inficirale, možete pokušati s prirodnom metodom kao što je krema od nevena. Radi se tradicionalnom lijeku za tretiranje rane, a da bi bili sigurni da ćete moći održati kremu čistom potrebno ju je pokriti gazom ili flasterom.

Pored nevena pomoći će i sok aloe vere. Želite li znati kako protiv žuljeva uz pomoć prirodnih metoda, stavite malo soka na ranu i pokrijte mjesto gazom ili krpom. Treba koristiti samo čisti sok aloe, tako što ćete odrezati list i iz njega iscijediti sok. Nažalost kupljeni proizvodi bi mogli sadržavati alkohol, što nije dobro jer će isušiti kožu.

Možda će se nekima činiti čudno, ali sa žuljevima se možete boriti i uz pomoć kreme protiv hemoroida. Zahvaljujući sastojcima koje ima, ublažit će pečenje i svrbež te pružiti još jedan zaštitni sloj kože.

Dogodi li se da žulj na kraju pukne, možete ga oprati vodom te na kraju namazati gelom za cijeljenje ili kremom. Savjetuje se da četiri puta na dan maknete oblog i ranu tretirate kombinacijom biljnog ulja i ulja čajevca, budući da pomaže spriječiti infekciju i uništiti bakterije.

Dogodi li se infekcija nakon pucanja žulja, postoji nekoliko znakova po kojima ju možete prepoznati. To je povišena temperatura, bol i gusta tekućina neugodnog mirisa koja izlazi iz žulja. U takvim situacijama ne treba čekati nego odmah potražiti liječničku pomoć.

Autor: S.Š., Foto: Valery121283/Shutterstock