Što ako se auto zapali

Automobil gori kraj ceste, Foto: Alex Kosev/Shutterstock

U autu ima u izobilju zapaljivih stvari, no najčešći je razlog požara cijev za dovod benzina koja propušta ili nije dobro spojena, pa kratki spoj, neispravni rasplinjač, a često i žar od cigarete.

Većina požara izbija u motoru; zato je važno redovito provjeravati dovod benzina i kablove. Ako ste opazili da potrošnja goriva raste u nesrazmjeru s prijeđenim kilometrima, obratite pažnju na rezervoar da ne curi, ne prilazite mu s upaljenom cigaretom, jer su i benzinske pare zapaljive. Eventualnu rupicu na rezervoaru začepite komadićem sapuna, jer on se ne otapa u benzinu. Aparat za gašenje požara prijeko je potreban i mora se nalaziti nadohvat ruke.

ŠTO ĆEMO RADITI U SLUČAJU POŽARA

Zadržati hladnokrvnost, zaustaviti auto, ugasiti motor i otvoriti poklopac motora (haubu), ali tek toliko da možete gasiti aparatom za gašenje, a da ne uđe zraka, jer tad će se vatra još jače rasplamsati. Ako ne možete u uzbuđenju otvoriti poklopac motora, gasite kroz sistem hlađenja. Aparat za gašenje mora biti ispravan, a važno je da njime znate baratati. Ako istječe benzin, poprskajte rezervoar aparatom za gašenje, ali pazite da odjednom ne potrošite svu smjesu, da biste imali rezervu za svaki slučaj.

Na kraju, tri savjeta: učlanite se u HAK, među ostalim i zbog značajnih povlastica i u zemlji i u inozemstvu , osigurajte svoja kola i budite uvijek pripravni pomoći vozaču na cesti.

Foto: Alex Kosev/Shutterstock