Kako prepoznati da vaša veza stagnira i ne napreduje

Problemi u vezi, Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock

Bez obzira na to koliko dugo ste u vezi, vjerojatno se ponekad pitate idete li vi i vaš partner u pravom smjeru. Kad s određenim vremenskim odmakom razmišljamo o svojim nekadašnjim vezama, uvijek se sjetimo nekih trenutaka koji su nam nagovijestili što se sprema i pitamo se kako to nismo ranije shvatili. Kako se to više ne bi događalo, donosimo vam neke od znakova koji ukazuju na to da vaša veza stagnira i ne napreduje. Ako se nađete u više od pola njih, vrijeme je da ozbiljno porazgovarate s partnerom.

Neprestane svađe i ljutnja

Svi parovi se ponekad svađaju i tu nema ništa loše, ali ako se nakon svađe danima ljutite i ne razgovarate, to je loš znak. Čak i ako su stvari oko kojih se svađate obične sitnice, male su šanse da će veza opstati ma kakva god da je ljubav u pitanju, jer konstantna ljutnja i svađa iscrpljuju i uništavaju i najjače ljubavi.

Nitko ne voli priznati da je pogriješio, ali ponekad je nužno ostaviti ponos po strani i ispričati se kako bi veza preživjela.

Rijetko ste zajedno

Ljubavni život često pati zbog posla i svakodnevnih obaveza, ali ako vaš partner/ica ima dosta slobodnog vremena na raspolaganju, ali umjesto da ga provede s vama radije bira društvo drugih ljudi, trebali biste se zapitati nalazite li se uopće na listi njegovih prioriteta.

Ignorira vas

Oba partnera bi u jednakoj mjeri trebala biti posvećena jedan drugome jer se jedino tako može razvijati zdrava veza. Ako vi i vaš partner provodite vrijeme zajedno, ali on umjesto razgovora radije pregledava društvene mreže, time prelazi granicu pristojnosti, a ujedno vam daje do znanja da mu niste pretjerano zanimljivi. Imajte na umu da se nikada ne biste trebali natjecati za pozornost vašeg partnera, osobito ako ste na početku veze.

Nema bliskosti

Sasvim je normalno da strast blijedi s godinama, ali ako vas partner više uopće ne privlači to nije dobar znak. Svakodnevni mali znaci privrženosti poput poljupca, zagrljaja, maženja ili nekoliko lijepih riječi održavaju bliskost među partnerima i spašavaju veze.

Povezanost s bivšima

Neki ljudi ostaju u dobrim odnosima s bivšim partnerima, ali ako se ta osoba spominje prečesto, velike su šanse da vaš partner/ica još uvijek ima osjećaje prema toj osobi koji nisu samo prijateljski. Ako se spominjanje bivšeg partnera spominje u tolikoj mjeri da vam to stvara nelagodu, obavezno upozorite partnera i pokušajte takve situacije riješiti razgovorom jer one mogu izazvati veliku nesigurnost.

Ne prihvaća vaše mane ili vi njegove

Partnera moramo prihvatiti onakvog kakav jest i shvatiti da kod njega možemo promijeniti tek sitnice. Ako je osoba s kojom ste u vezi zaista ona prava, lako ćete se nositi s njenim manama, ali ako vas one neprestano živciraju i izbacuju iz takta, razmislite želite li uistinu tako provesti ostatak života.

Nemate iste planove za budućnost

Kompromisi su važni za opstanak bilo koje vrste odnosa, a male žrtve ili popuštanja će uvijek biti potrebni kako biste i vi i partner bili sretni i zadovoljni, ali ako imate sasvim drugačije vizije o važnim pitanjima poput braka, djece ili preseljenja, možda je vrijeme za rastanak.

Autor: A.V., Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock