Kako preboljeti prevaru

žena na podu

Saznate li da vas je partner prevario vjerojatno se u vama događa bujica emocija kao što razočarenje, tuga i bol. Razmišljate o svemu i tražite uzroke. Iako je prekid već sam po sebi težak i sputava vas u nastavku vođenja normalnog života, prevara može samo pogoršati stvari.

Dolazi do ljutnje i tuge, javljaju se tjeskoba i depresija. I iako vam se trenutno čini kao da nemate snage za dalje i da više nikada nećete naći novu ljubav, varate se. Smirite se i provedite prvih par dana u miru i sami.

Ne tugujte predugo i pročitajte savjete kako što brže preboljeti prekid usred prevare i krenuti dalje. Zaboravite na osobu koja radi svojeg postupka nije vrijedna vaših suza i boli.

Za početak važno se udaljiti od osobe s kojom ste do nedavno bili u sretnoj vezi, a ona vas je razočarala prekidom. Izbjegavajte bilo kakav kontakt s njom. Dobro bi bilo izbrisati broj i zaboraviti uopće da ta osoba postoji. Potisnite ga čak i ako ga znate napamet. Nemojte se javljati na pozive jer će sve to povećati agoniju, a mogli bi se i lažno ponadati da će doći do pomirbe. Zadnja opcija bi vam trebala biti da ponovo stupite u kontakt s tom osobom jer od nje ništa dobro ne možete očekivati.

Nemojte se odmah baciti u potragu za novim partnerom. Važno je dati si vremena i prvenstveno preboljeti bivšeg. Poradite na samopouzdanju i tek onda stupite u novu vezu. Veza temeljena na vašoj ranjivosti bit će pravi izazov za vašeg novog partnera i za vas.

Nemojte potiskivati osjećaje jer tako nakupljeni nakon nekog vremena mogli bi eksplodirati. Normalno je da ste ljuti. Čak iako vam obitelj i prijatelji sugeriraju da sve zaboravite, dajte si malo vremena. Dopustite si kraći period u kojem ćete izbaciti sav bijes iz sebe.

Kada prođe ona prva faza ljutnje i tuge, vrijeme je da se pomirite s činjenicama. Kao prvo osvijestite da vi nikako niste krivi za prevaru i da vaš bivši partner ne zaslužuje vas. Prije nove veze morate shvatiti i da nisu svi muškarci kao on. Nemojte misliti da će vam se to opet dogoditi ako ste naišli na jednog takvog. Ne dozvolite da vam takva nekvalitetna osoba uništi budući odnos s nekim tko to nije nimalo zaslužio.

Poradite na sebi i uzmite si vremena koliko vam je potrebno. Bavite se aktivnostima koje vas zanimaju i za koje prije možda niste imali vremena. Riješite se starih stvari i počnite ponovo uživati u životu. A možda ćete tako i upoznati nekog novog vrijednog vaše pažnje…

Autor: M.L., Foto: Alexey Fursov/Shutterstock