Kako preboljeti bivšu ljubav

žena i muškarac se grle

Ljubav je začin života, ona nas čini sretnima, pokreće nas i život čini ljepšim i boljim. No, ljubav zna biti i bolna, tužna te nesretna. Dvoje koji se vole moraju se boriti za svoju ljubav, tako je bilo oduvijek, no u današnje vrijeme borba je još izraženija.

Održati ljubav u ovom užurbanom životu, kada je sve bitni i važno jako je teško. Svi želimo ispuniti što više u svom životu, imati i karijeru i obitelj, društveni život, i biti samostalni, a biti i s drugima. Nije to jednostavno niti lagano, a često zbog svih tih komplikacija ljubav puca.

Prekid nikada nije jednostavan koliko god veza i ljubav bili teški ili nesretni. Ostati bez osobe u svom životu bolno je kao smrtni slučaj. No, ništa nije tako bolno i tako crno da se iz toga ne može pogledati nešto dobro, nešto pozitivno.

Analizirajte i racionalizirajte

Podvucite crtu i sagledajte vašu vezu od početka do kraja. Sve što se događalo i dogodilo rezultat je vas dvoje. To ne znači da ste oboje krivi niti nevini, samo znači da ste vi zajedno došli od prekida. Ako dvoje ne funkcionira u vezi zar nije bolji prekid nego da je jedno nesretno? Ili čak oboje?

Družite se

Možda vam nije do društva, želite se zatvoriti u sobu i plakati danima. No, što time postižete? Ukopavate se u nemoć, tugu i zagušujete si misli i pogled na život. Izađite i prošećite, pogledajte u nebo, u sunce ili zvijezde. Odmaknite se od situacije i ne razmišljajte samo o tome.

Oprostite i pomirite se sa situacijom

Ako je vašoj vezi došao kraj, oprostite sebi i njemu. Ne morate razumjeti zašto niti zbog čega. Nekim stvarima jednostavno dođe kraj. Duboko udahnite i prihvatite to.

Naučite nešto

Što god je dovelo do prekida, neka vam to bude škola. Vaše greške, njegove greške, uplitanje drugih, prevelika samostalnost ili ovisnost, što god bio razlog čak i ako niste sigurni koji je, neka vam ostane neka pouka iz vašeg odnosa. Zapamtite lijepo, ali naučite lekciju.

Krenite dalje

Ako ne napredujete, nazadujete. To što je vaša veza završila ne znači da treba završiti i vaš život. On ide dalje s vama ili bez vas, zato si uzmite vremena ali ne čekajte predugo.

Ljubav je  dio života i nikada nemojte odustati od nje. U teškim trenucima se često čini da nam je bolje bez ljubavi, ali to nikako nije istina. Bez ljubavi naši životi bi bili pusti i dosadni, jednolični. Teško je zamisliti da itko može živjeti bez ljubavi.

Autor: J.S., Foto: Petrenko Andriy/Shutterstock