Kako očistiti svilenu kravatu

Svilene kravate, Foto: Kzenon/Shutterstock

Kada govorimo o čišćenju svilenih kravata moramo imati na umu da pod tim mislimo na uklanjanje mrlja. Svilene se kravate nikada ne smiju prati ni sušiti. Napravljene su od osjetljivog materijala koji bi se mogao raspasti ukoliko ga podredimo nekom obliku čišćenja. Prilikom nošenja svilenih kravata pokušavajte ih održati što je moguće čišćima.

Postoje određena sredstva za čišćenje svilenih kravata, posebno u obliku sprejeva za održavanje. Bez obzira na sprejeve, morate se zaštititi od svih oblika načistoća koje mogu uprljati kravatu. Prilikom ručka ili nekog drugog obroka prekrijte kravatu ubrusom.

Ukoliko vam se kravata i uprlja, na bijeli papirnati ručnik stavite malo sredstva za uklanjanje mrlja sa svile. Bitno je brzo intervenirati, pa ako nemati pored sebe ova sredstva nabavite ih u blizini ili zamolite nekoga da vam hitno donese sredstvo za uklanjanje mrlja.

Ako se nađete u situaciji u kojoj nemate sredstvo za uklanjanje mrlja sa svile pokušajte nekom od alternativnih metoda. Ručnik stavite na topli radijator, a kad se zagrije položite kravatu na ručnik. Sa sprejem naprskajte malo hladne vode na mrlju, ali pazite da ne natopite pravatu vodom. Čistom maramicom lagano pokušajte preći preko mrlje i ostavite kravatu na radijatou preko noći. Ako se mrlja nalazi na kravati i slijedeće jutro ponovite cijeli postupak.

Svilenu kravatu možete uprljati i masnoćom. Ako vam se to dogodi na mrlju stavite malo kuhinjske soli ili sode bikarbone kako bi izvukli masnoću. Ostavite ih da djeluju oko 30 minuta na kravati. nakon toga namočite papirnati ubrus u malo alkohola i očistite mrlju. Nakon što alkohol odstoji nekoliko minuta uklonite alkohol čistom vodom.

Autor: M.T., Foto: Kzenon/Shutterstock