Kako nanijeti “primer” ili bazu

lijepo lice

Primer ili baza spada u skupinu njegujuće dekorativne kozmetike. Koristi se prije nanošenja tekuće podloge za lice. Baza može zagladiti i učiniti lice što ravnijim kako bi se šminka što bolje uklopila i duže trajala. Ima fukciju istu kao i baza za oči i usne.

Kada nanesemo podlogu na oči, sjenilo će duže trajati, lakše će se nanositi i neće se nakupljati u kapcima. Što se podloge za usne tiče, ruž će također duže trajati i bit će postojaniji. Neće se nakupljati u naborima usana te će ih opskrbljivati dodatnom vlagom.

Kao i u većini kozmetičkih preparata, postoje baze za različite tipove kože. Ako ste skloni masnoj koži, odaberite bazu za matiranje dok za suhu kožu je potrebna baza za ublažavanje suhoće i zadržavanje vlage. Dobro je znati da baza djeluje i kao zaštitni, vodootporni i hidratizirajući film na koži. U trgovinama se nalaze i primeri protiv UVA i UVB zraka.

Pogledajte video kako nanijeti bazu.

Prije nego što nanesete bazu, potrebno je nanijeti odgovarajuću kremu za lice. S hidratantnom kremom nećete pogriješiti jer nam ona omogućava da nam se lice nakon nekog vremena poslije nanošenja šminke ne počinje sušiti i neugodno stezati. Krema treba biti što laganije strukture.

Primeri su rađeni uglavnom po silikonskoj bazi. Nalazimo ih najčešće u prozirnoj boji te boji  kože. Pripazite da ne pretjerate s nanošenjem primera jer će u suprotnom djelovati neumjereno i neukusno.

Dovoljno je vrlo malo ga istisnuti na prste i umasirati prvenstveno po T-zoni pa prema vanjskim rubovima lica te vratu. Pričekajte pola minute da se upije i  posuši. Nakon što bazu nanesete, sitne pore i bore će biti skoro nevidljive.

Baza je odlična ako želimo izledati savršeno u posebnim prilikama dok za svakodnevnu upotrebu ovisi sve prema želji. Dio je pravog i savršenog šminkanja jer će nam lice uz nju izgledati pravilno tretirano, a šminka na licu kao nova.

Autor: A.B., Foto: Dmitry Fisher/Shutterstock