Kako izabrati savršen rođendanski poklon (top 3 savjeta)

rođendanski-poklon

Rođendanski poklon važan je znak pažnje koji vam može pomoći poboljšati odnos sa slavljenikom, a postoji nekoliko smjerova u kojima možete krenuti prilikom njegovog izbora…

Zajedno s obljetnicama, vjerskim blagdanima i proslavama početka kalendarske godine, rođendani predstavljaju dane u kojima se od nas očekuje da pokažemo da nam je stalo do svojih najmilijih, kao i do poslovnih partnera, kako verbalno, tako i konkretnim djelima.

A poklon je također nešto što je uobičajeno u našim krajevima kad idete na rođendansku proslavu, kao i ako želite čestitati ovaj važan dan osobi s kojom zajedno živite.

Izbor rođendanskog poklona ponekad je jednostavan, a ponekad težak, zbog čega kupovina može izazvati ogroman stres, pogotovo ako znate da slavljenik ili slavljenica od vas imaju visoka očekivanja.

Zbog toga donosimo nekoliko savjeta kako izabrati savršeni rođendanski poklon, koji će vam pomoći da još malo podignete svoj status u očima slavljenika…

Izbor ovisi o vašem odnosu

rođendanski-poklon
Foto: Unsplash/freestocks

Prije nego što se odlučite što ćete kupiti nekome za rođendan, svakako prvo razmislite o vašem odnosu. Nije isto radi li se o vašim roditeljima, ljubavnom partneru, prijatelju ili šefu na poslu pa će razina bliskosti definitivno morati utjecati na vaš odabir.

Zbog toga ćete pri izboru poklona za prijatelja moći ići na opuštenije varijante, dok ćete bračnom partneru ili partnerici ipak trebati pokazati da vam je više stalo, igranjem na romantičnu kartu.

Što se pak osoba s kojima ste u poslovnom odnosu tiče, tu će na vaš izbor utjecati radi li se o nadređenom ili podređenom te kakav imidž njeguje slavljenik, a uzmite u obzir i što ste vi od te osobe dobili za rođendan.  

Budžet za rođendanski poklon također će varirati, ovisno o krugu iz kojeg dolazi slavljenik ili slavljenica pa se obično toleriraju skromnije cifre s prijateljima i obitelji, nešto veće ako se radi o romantičnoj vezi, a najveće se obično traže ako se radi o važnom poslovnom partneru…

Znati slušati druge ljude

Foto: Unsplash/Rinck Content Studio

Nema sumnje, savršeni rođendanski poklon najlakše ćete pronaći ako slušate osobu koja slavi, jer ona će vam tako otkriti koje su joj želje i čemu se najviše veseli. 

Počnite pozorno slušati o čemu priča mjesecima prije samog rođendana i zapišite ako ste čuli nešto zanimljivo, što bi vam moglo dati ideju pri izboru dara. U tom procesu pojavit će se vjerojatno više opcija pa će na vama biti izabrati onu koja najbolje odgovara novim trendovima, dobu godine, kao i vašem odnosu.

Naravno, tu su i čestitke za rođendan koju možete pridodati vašem poklonu, jer će podići cijelu priču na viši nivo, pogotovo ako je napisana olovkom. Time pokazujete da vam je zaista stalo i dobit ćete dodatno poštovanje za uloženi trud…

Univerzalni rođendanski pokloni

Foto: Pixabay

Ako ne poznajete dobro osobu kojoj idete na rođendan ili niste uspješno istražili njezine želje i potrebe, preostaje vam odlučiti se za univerzalni poklon, onaj za koji se vjeruje da dobro prolazi u svakoj prigodi.

Tu svakako dobro dođe ako pratite trendove i barem nešto znate o stilu života kojeg slavljenik vodi. Obično se poseže za flašama vina ili viskija, kao i za knjigom, kozmetikom, cvijećem, parfemom pa i nakitom. Neki od popularnih gadgeta također su zanimljiva opcija, ovisno o budžetu kojeg imate na raspolaganju.

A treba naglasiti da rođendanski poklon ne mora uvijek biti materijalna stvar, već i uzbudljivo iskustvo, poput zajedničkog putovanja ili zabavnog izleta u prirodi. Može to biti čak i napisana pjesma ili zajedničko intimno druženje, dok se pokloniti uvijek može i određena usluga ili povlastica, pogotovo ako je riječ o poslovnom odnosu.

U svakom slučaju, mnogo je smjerova u kojima možete krenuti s vašim rođendanskim poklonom, a na kraju je od vrijednosti dara i njegove korisnosti ipak najvažnije da pokažete da vam je stalo, jer to je ono što će svaki razuman slavljenik najviše cijeniti…