Kako ispuhati jaja

uskrsna-jaja

U vrijeme Uskrsa svi traže nove ideje kako bi ukrasili jaja na najljepši način. Želite li da vaše pisanice traju dulje ili želite njihovu unutrašnjost upotrijebiti za neke uskrsne delicije, jaja ispušite i ukrasite prema željama. Ovako ukrašena jaja, moći će trajati dugo, a idealna su i za poklon. Nećete se morati brinuti koliko dugo stoje i jesu li se možda u međuvremenu pokvarila pošto svi znamo da su jaja delikatna namirnica koja se brzo kvari. Pogledajte u nastavku kako najlakše, ali i najsigurnije možete ispuhati jaja.

Pošto su jaja, uz piletinu, najveći izvor salmonele, uvijek morate biti oprezni. Prije nego što krenete ispuhivati jaje, morate ga dobro dezinficirati alkoholom ili oprati. Ako nemate alkohol, odlično će vam poslužiti deterdžent za pranje posuđa kojeg lagano utrljajte u jaje i isperite. Nakon toga, jaje dobro osušite, odnosno obrišite papirnatim ručnikom.

Uzmite iglu ili pribadaču pa njome lagano probodite donji i gornji kraj jajeta. Budite oprezni da vam ljuska jajeta ne bi puknula. Kada ste probili sitne rupice, rupicu na donjem dijelu jajeta je potrebno malo proširiti čačkalicom kako bi jaje lakše izašlo iz ljuske prilikom ispuhivanja. Čačkalicom lagano vrtite prema unutra i kružite sve dok se rupica malo ne proširi.

Kada je sve spremno, kažiprstom i palcem primite jaje tako da zatvorite rupice i jaje dobro protresite kako bi se njegov sadržaj spojio, odnosno kada se žutanjak raspadne. Tako će biti lakše ispuhati jaje jer će ono biti tekuće. Ako osjetite da je malo jajeta izašlo, prije ispuhivanja ga dobro isperite i obrišite.

Pripremite posudu u koju ćete ispuhivati jaje. Jaje se ispuhuje kroz manju rupicu i to jako i u mahovima, a njegov sadržaj izlazi kroz veću rupicu. Pušite tako dugo dok sav sadržaj ne izađe.

Kada ste sav sadržaj ispuhali, jaje ponovo dobro isperite i to tako da u njega uđe voda. Okrenite veću rupicu jajeta prema mlazu vode kako bi ona lakše ušla u jaje. Tako ćete biti sigurni da ste dobro isprali sav sadržaj iz jajeta. Kada se jaje napunilo vodom, ispušite je pa ponovo jaje napunite vodom i ponovite. Ovaj proces potrebno je raditi sve dok iz jajeta ne počne izlaziti čista voda.

Kada primijetite da voda koja izlazi iz jajeta više nije mutna niti žuta, jaje je spremno za ukrašavanje. Prije toga ga samo dobro osušite kako bi vam se boja dobro primila.

Pisanice su lijep ukras uskršnjeg stola, a njihova jedina mana je što su brzo kvarljiva. Ako ih ispušete i tek onda obojite po želji, moći će trajati jako dugo, i do nekoliko godina. Nakon Uskrsa ih tako možete spremiti i izvaditi iduće godine. Ona su efektan ukras koji ne blijedi i traje toliko dugo dok ne poželite izraditi nova.

Autor: M.L., Foto: TwoWings/Wikimedia