Vaginalne infekcije – jeste li i Vi ponekad u nedoumici

žene na kauču

Vaginalne infekcije čest su problem žena svake dobi. Najčešća je bakterijska vaginoza, od koje boluje između pet i dvadeset i šest posto žena. Većina je upoznata s gljivičnom infekcijom rodnice, koja je, naime, rjeđa od bakterijske vaginoze. Kako u slučaju problema mnoge žene ne znaju od koje infekcije boluju, dostupan je Canestest® test za samotestiranje običnih vaginalnih infekcija. 

Zašto dolazi do vaginalne infekcije?

Do vaginalne infekcije dolazi kada se naruši normalna ravnoteža vaginalne flore. Tada dolazi do nekontroliranog razmnožavanja gljivica (Candida albicans) ili bakterija. U slučaju prekomjernog razmnožavanja gljivica može se pojaviti gljivična infekcija rodnice. Ako se, međutim, prekomjerno razmnožavaju loše bakterije, možemo dobiti bakterijsku vaginozu. Simptomi se razlikuju, no unatoč tome, teško je sa sigurnošću znati o kojoj se infekciji rodnice radi. Žene koje ne prepoznaju infekciju u nedoumici su, osjećaju se zbunjeno, čak i uplašeno. Zbog neugodnog osjećaja, koji je ponekad povezan i s boli, žele brza rješenja.

Kako se razlikuju simptomi različitih infekcija?

Simptomi kod gljivične infekcije rodnice mogu biti svrbež na intimnim dijelovima, bol u području ulaska u vaginu, lagano natečene stidne usne i gust, mliječno-bijeli iscjedak. Za bakterijsku vaginozu značajan je neugodan osjećaj, a ponekad i osjećaj peckanja u vagini; nerijetko blaga, nejasna bol simetrično u donjem dijelu trbuha; rijetki sivkasto-bjelkasti iscjedak iz rodnice neugodnog mirisa ribe. Bakterijska vaginoza može dovesti do komplikacija u trudnoći. Može uzrokovati prijevremeni porod, a u ranoj trudnoći čak i pobačaj. Žene s bakterijskom vaginozom dodatno su osjetljive na infekcije nakon ginekoloških postupaka te imaju povećanu osjetljivost za prijenos  HIV-a.

Može li žena sama napraviti test?

Nedavno je na hrvatsko tržište došao Canestest, klinički dokazani test za samotestiranje običnih vaginalnih infekcija. Testiranje je vrlo jednostavno i brzo, a rezultat je za više od 90 posto pouzdan. Korisnica u privatnosti vlastitog doma unutar deset sekundi može provjeriti od koje vrste vaginalne infekcije boluje.

žene u ljekarni

Od dijagnoze do ozdravljenja samo je jedan korak 

Sada kad žena zna od koje vaginalne infekcije boluje, može izabrati odgovarajuće liječenje. U slučaju da ima bakterijsku vaginozu, može si pomoći Canesbalance gelom, novim proizvodom iz skupine Canesten. Canesbalance gel klinički dokazano liječi simptome bakterijske vaginoze. Ženama pruža trostruku korist: uklanja neugodan miris i iscjedak, zaustavlja rast loših bakterija i podupire dobre bakterije. Sadrži gel s mliječnom kiselinom koji održava prirodni pH. rodnice.

Više o intimnom zdravlju i zdravlju kože i stopala možete pronaći na www.canesten.hr.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.