Briga za kućne ljubimce

pas

Mnogi vlasnici pasa svakodnevno ljube i grle svoje ljubimce, ne razmišljajući o bolestima koje im oni mogu prenijeti. Naravno da o tome nećete razmišljati i da je vaš ljubimac za vas najčišće i najljepše biće, ali na neke stvari ipak trebate obratiti pažnju, kao što su to zaraze, koje ako pravilno održavate higijenu svog psa, možete spriječiti.

Svaki pas vam može prenijeti čak 20 bolesti, od koji su najpoznatije toksoplazmoza, E.Coli i salmonela. Činjenica da se možete zaraziti ne znači da se trebate riješiti svog najboljeg prijatelja, ili da nikad ne bi trebali imati kućnog ljubimca, nego samo da morate pripaziti na održavanje osnovne higijene svog ljubimca, kako bi spriječili zarazu.

Ako imate kućni wc za obavljanje nužde svog psa, nemojte ga nikada čistiti golim rukama, ili samo tako da preko ruke navučete vrećicu. Na taj način čišćenja bakterije će vam ostati na rukama, zato uvijek izmet čistite s lopaticom predviđenom za čišćenje. Kada završite s čišćenjem wc svog psa, jako dobro operite svoje ruke. Higijena u vašem domu mora biti velika, i oboje ćete moći uživati u miru bez bolesti.

Pa čak i kada vam pas nije bolestan, nego je zdrav nemojte zanemariti posjete veterinaru. Veterinara posjećujte redovito, baš kao što i vi posjećujete svog doktora radi uobičajenih pregleda i provjere. Psa treba kontrolirati na vrijeme, što znači da ga osim na redovna cijepljenja vodite kod veterinara na preglede krzna, kože, analnog otvora, rezanje noktiju, preglede zubi, itd.

Kada smo se dotaknuli teme veterinara, dobro je znati da se ne morate opredijeliti samo za jednog veterinara, nego da možete potražiti savjete od više njih! Bilo bi dobro kada bi u početku posjetili više veterinara pa se odlučili za onog kojem najviše vjerujete i koji vam neće djelovati da s vama razgovara isključivo samo zato da zaradi novac.

Kutiju s pijeskom za obavljanje nužde držite što dalje od kuhinje i hrane! Nađite za kutiju neki prikladan kutak, najbolje hodnik pored ulaznih vrata.

I psi vole imati čisti i uredan kutak u kojem borave, pa im se potrudite takvim ga uvijek i održati.

Autor: A.Z., Foto: Michael Pettigrew/Shutterstock