Kako čuvati i organizirati recepte

Organizirani recepti, Foto: Sharon Day/Shutterstock

Svatko od nas ima neku malu bilježnicu u kojoj smo samo gomilali recepte i dodavali ih bez reda pa smo na kraju završili s nečim što izgleda kao vlasništvo nekog neurednog učenika. Iako je danas sve lako dostupno i uz samo par klikova vrlo brzo možemo doći do bilo kojeg recepta, neki od nas ih i dalje vole zapisivati. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako možete bolje organizirati i sačuvati recepte.

Registrator s receptima

Za čuvanje recepata na ovakav način bit će vam potrebno sljedeće:

  • registrator
  • prozirne košuljice
  • obični papir
  • škare
  • ljepilo

Kako biste se lakše snalazili, recepte podijelite u kategorije (npr. predjela, glavna jela, deserti). U prozirne košuljice možete dodavati isječke s receptima koje ste pronašli u časopisima ili recepte koje ste ručno prepisali na komad papira. Plastične košuljice će zaštiti papir od mrlja pa recept možemo slobodno primiti i mokrim ili uprljanim rukama, bez straha da ćemo uništiti papir. Kako bi ručno napisani recepti bolje izgledali, na internetu možete pronaći različite predloške pa ih isprintati.

Na početak ili na kraj registratora možete dodati nekoliko praznih listova papira na koje ćete zapisivati dodatne podatke vezane uz kuhanje. Kako ne bi došlo do nepotrebnog gomilanja recepata, u registrator stavljajte samo one recepte koje ste isprobali i koji su se svidjeli vama i vašoj obitelj. Za recepte koje želite isprobati možete dodati posebnu oznaku poput “Novo” ili “Isprobati”, a kad ih isprobate, možete ih prebaciti u pripadajuću kategoriju ili baciti, ako vam se nisu svidjeli.

Kutija ili album za recepte

Prepisane recepte ili one izrezane iz časopisa možemo spremati i u ukrasne kutije. Kutije možemo podijeliti pregradama u raznim bojama pa unutra složiti recepte prema kategorijama.

Stare foto albume također možemo koristiti za čuvanje recepata. Recepte samo isprintamo, izrežemo ili prepišemo na papir pa zalijepimo u album.

Čuvanje recepata na računalima ili pametnim telefonima

Postoji nekoliko online servisa koji su namijenjeni baš za čuvanje recepata. Pomoću tih aplikacija na svom profilu možete sačuvati sve recepte koje pronađete online pa ih čitati kasnije kad vam zatrebaju. Pinterest je također odličan za čuvanje recepata. Na svom profilu možete “pinati” sve što vam se svidi pa čak i podijeliti na posebne kategorije.

Ako je kuhanje vaša velika ljubav i obožavate često isprobavati recepte, možda biste trebali razmisliti o pokretanju vlastitog bloga na kojem možete čuvati vlastite recepte i dijeliti ih s drugima.

Autor: A.V., Foto: Sharon Day/Shutterstock