Inzulinska dijeta

inzulinska dijeta

Znate li koliko je dobra inzulinska dijeta? U inzulinskoj dijeti je najveći naglasak na kombiniranju namirnica pa se tako za doručak trebaju jesti ugljikohidrati, popodne kombinacija bjelančevina i ugljikohidrata te navečer samo bjelančevine.

Ključno je izabrati pravi trenutak kada se radi o uzimanju određenih hranjivih tvari. Ukoliko se hranjive tvari konzumiraju u neprimjereno doba dana, ako nema dovoljno odmora za organizam i ako se najviše vremena provodi sjedeći, kilogrami će samo rasti.

Kombinacija ugljikohidrata s bjelančevinama životinjskog podrijetla kao što su kruh sa svježim sirom za doručak i večeru mogu izazvati prekomjerno lučenje inzulina koji je pogodan za debljanje.

Gušterača u različita doba dana ima različitu reakciju na ugljikohidrate, a inzulin koči prirodnu noćnu razgradnju masti.

Inzulinska dijeta

Jeste li odlučili krenuti na dijetu? Sigurni ste da trebate izgubiti nekoliko kilograma, ali želite se uvjeriti da će to biti zdravo mršavljenje, bez opasnosti za zdravlje?

U inzulinskoj je dijeti za razliku od drugih dijeta način prehrane optimalno usklađen s ritmom potreba hormonskog tipa i ritmom osobne izmjene tvari. Na taj se način osoba može riješiti suvišnih zaliha masti bez odricanja i osjećaja gladi.

U ovoj dijeti nema osjećaja velike gladi jer će dugotrajan osjećaj sitosti i blaga inzulinska krivulja onemogućiti iznenadnu želju za hranom kao i napadaje gladi zbog niske razine šećera u krvi.

U ovoj se dijeti održava ravnoteža u metabolizmu glukoze što štiti stanice, a ako je šećer u krvi previsok navečer može doći do oštećenja stanica i oksidativnog stresa. Kao posljedica se javlja brže starenje.

Inzulinska dijeta će osobu opskrbiti svim hranjivim tvarima koje su važne za život, a koje će biti uvijek u pravo doba dana i u pravom omjeru. Na taj će način osoba uvijek biti učinkovita i osjećat će se dobro.

Navečer osoba objeduje velik udio bjelančevina koji daju dugotrajan osjećaj sitosti, a tijelo pri preradi bjelančevina stvara 20% kalorija, čime se štedi petina unesenih kalorija iz bjelančevina.

Večernjim obrokom koji je bogat bjelančevinama izgradit će se mišići poslije vježbanja i obnoviti tkiva. Rasteretit će se i gušterača koja neće zbog nadzora nad razinom inzulina imati neželjena povišenja opasnosti od dijabetesa što ide s pretilošću.

Svatko se može odlučiti za inzulinsku dijetu, jer će donijeti mnoge dobrobiti za organizam i nakon koje ćete se osjećati puno bolje i zdravije.

Autor: A.Z., Foto: studio19011/Shutterstock