Imotska torta

imotska torta

Imotska torta je jedan od tradicionalnih recepata koji možete napraviti i vi. Potrebno vam je nekoliko namirnica poput: 20 dkg brašna, 14 dkg maslaca, 6 dkg šećera, 1 žutanjak ili malo jaje. Za nadjev: 5-6 jaja, 25 dkg šećera, 25 dkg badema, maraskino, limunova korica, 1 vanilin-šećer.

Od brašna, margarina, šećera i žutanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite te ukrasnim kotačićem trake široke oko l cm.

Jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin-šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljeni oblik za torte. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta izrezanog u trake.

Na svakom mjestu gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem pa stavite peći u vruću pećnicu na temperaturu od 200°C (473 K) oko 45-50 minuta (ako naglo žuti, pokrijte papirom). Kad je gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.

Foto: B. and E. Dudzinscy/Shutterstock