Greške prilikom začeća

greške prilikom začeća

Želite imati dijete, ali još niste dobili pozitivan test na trudnoću i niste sigurni je li vrijeme za odlazak kod doktora? Postoje greške koje se rade prilikom začeća i zbog čega mnogi parovi pomisle kako su nažalost jedni od onih koji ne mogu imati dijete bez medicinske pomoći.

Mnoge žene koje odluče zatrudnjeti prvo krenu s računanjem plodnih dana i orijentiranjem prema kalendaru plodnosti. Problem je što je takav kalendar vjerodostojan i učinkovit samo ako su ciklusi redoviti i ako vam menstruacija dolazi točno svaki mjesec, bilo da se radi o 24, 26 ili možda 28 dana.

Tijekom računanja plodnih dana pogrešno je računati 14 dana nakon prvog dana ciklusa. Računa se tako da se uzme u obzir 14 dana prije nego što je nastupio prvi dan sljedećeg ciklusa.

Greške tijekom začeća odnose i na položaj tijekom odnosa. Pogrešan je način vjerovanja kako bi žena nakon odnosa trebala ostati ležati s podignutim nogama jer je već tijekom ejakulacije, velik dio spermija došao blizu jajne stanice, a onaj dio koji je iscurio i nije toliko važan.

Dobro je znati kako trudnoća ipak ovisi više o drugim faktorima nego o tome hoćete li ispod sebe imati jastuk kako bi bili na povišenom položaju ili ćete prakticirati cijelo vrijeme misionarsku pozu. Važno je da se opustite i da stres izbacite iz intimnog dijela života. Stres će samo pogoršati cijelu situaciju i još ćete teže ostati trudni.

Greške tijekom začeća uključuju i broj spolnih odnosa. Neki parovi vjeruju kako bi spolne odnose trebalo imati svaki dan, dok su stručnjaci mišljenja da bi ih trebalo prakticirati svaki drugi ili treći dan, planirajući tako da to bude tjedan dana prije početka ovulacije i završno s tjedan dana nakon ovulacije.

Spolni odnosi svaki dan ne moraju pomoći jer mogu dovesti do smanjenog broja spermija, a za koje je potrebno po nekoliko dana kako bi se oporavili.

Svi parovi koji žele imati djecu morali bi razmisliti o svojim životnim navikama i riješiti se onih štetnih koje će umanjiti šansu za željenim potomstvom. Odlazak kod liječnika savjetuje se nakon 6 mjeseci neuspjelih pokušaja, ali ako već imate godina i smatrate da ne možete više čekati uvijek se možete prije naručiti za konzultacije kod liječnika.

Autor: S.Š., Foto: Lucky Business/Shutterstock