Zaštita bilja od gusjenica

zaštita bilja od gusjenica

Jeste li znali da gusjenice mogu u kratkom vremenu nanijeti cvijeću veliku štetu ? Ličinke gusjenica se legu iz jajašaca u proljeće i odmah nakon toga kreću s hranjenjem. Slijedi najbolja zaštita bilja od gusjenica.

Želite li znati koji su najbolji savjeti za uzgoj, a zahvaljujući kojima ćete zaštititi voće i povrće od brojnih nametnika, vrijeme je da pročitate sljedećih nekoliko rečenica.

Zaštita bilja od gusjenica

Gusjenice je moguće obuzdati insekticidima, od kojih su većinom probavni ili kontaktni otrovi koji se nanose direktnim prskanjem ili uz pomoć sistemskih pripravaka. Odlučite li se na sistemske pripravke, dobro je znati kako se radi o preparatima koje biljke mogu upiti.

Dogodi li se napad od strane nametnika, biljku je potrebno što prije početi tretirati, a posebno vrste u čije bi plodove mogli ući nametnici i pritom se zaštititi od insekticida. Postoji i insekticidni prašak za tretiranje listova i tla, a u kojem se isto tako može skrivati gusjenica.

Prije nego što odlučite odabrati insekticid, potrebno je provjeriti je li odabrani proizvod štetan za biljke. To je posebno važno kod povrća i voćki u cvatu čiji će se plodovi brati naknadno.

Triklorfon i Derris elliptica smatraju se najboljim insekticidima za jestive usjeve ili plodove koji se mogu ubrati u roku tri dana od posljednje primjene.

Pored kemijskog načina tretiranja, moglo bi pomoći ručno uklanjanje listova na kojima se nalaze jajašca te redovit pregled biljaka.

Kako bi mogli prepoznati neke od najvećih štetnika, slijedi nekoliko korisnih informacija o svakome od njih.

Kupusov bijelac

To je leptirova gusjenica koja može biti žute, zelene i crne boje. Obično ih se može vidjeti na listovima zelenog povrća. Ne treba zaboraviti kako i njihov izmet isto tako može naškoditi povrću.

Lipov prelac

Lipov prelac je dlakava gusjenica s crnom glavom i narančastim prugama. Voli listove voćki koje napada najviše za vrijeme ljetnih mjeseci.

Savijači

Postoji nekoliko vrsta u različitim bojama. Omiljena hrana im je ukrasno grmlje, a hrane se najviše listovima ruža. Kada ih se uznemiri, nastoje se povući izvijajući se unatrag.

Jabučni savijač

To su malene gusjenice blijedoružičaste boje koje prvo napadaju listove stabla kruške i jabuke, a potom prelaze na plodove i polako ih buše sve do jezgre.

Cydia nigricana

U pitanju je gusjenica blijedožute i zelene boje koja najviše napada grašak.

Kada naučite kako urediti vrt, ubrzo ćete moći uživati u biljkama za koje ste se toliko potrudili. Važno je da pazite na redovno održavanje i ne zaboravite kako i biljke traže dobar dio vremena.

Autor: S.Š., Foto: Studio DMM Photography, Designs & Art/Shutterstock