Kako napraviti rupice za dugmad

Rupica za dugme, Foto: Hein Nouwens/Shutterstock

Već prema ukusu i modi, haljine, bluze i općenito odjeća kopčaju se na bezbroj načina: s vanjske ili unutrašnje strane, na vidljiv i nevidljiv način. U prvom slučaju klasično kopčanje predviđa dugme i rupicu odgovarajuće veličine. Rupica može biti urezana u tkaninu i opšivena konobložite je tankim, uskim kordonom, pa zajedno s njime opšijte rupicu.

UREZANA U TKANINU I OBRUBLJENA ISTOM TKANINOM

Na odijelima i tkaninama, osobito na izrazito sportskoj odjeći, često se izrađuje ova vrsta rupica. Na pravoj strani tkanine, na mjestu rupice, položi se komadić iste tkanine u obliku pravokutnika i rupica mora biti u njegovoj sredini. Pravokutnik se fiksira pribadačama, proreže na mjestu rupice i šivaćim strojem prošije uza sam rub. Uglovi našivene tkanine prorežu se malim oštrim škaricama i presavinu kroz prorezanu rupicu na naličje tkanine, a krajevi uredno sašiju nevidljivim bodovima. Za izradu ovakvih vrsta rupica može se upotrijebiti pravokutnik tkanine, rezan u smjeru ravne niti ili koso krojen pravokutnik.

RUPICA-PETLJA

Katkada se na bluzi ili haljini, elegantnoj odjeći za kasno poslijepodne, rezane rupice zamjenjuju takozvanim rupicama- petljama. Izrađuju se od iste tkanine ili su oblikovane od gotovih ukrasnih kordona, pozamanterije i sl. Rupica-petlja od iste tkanine od koje je i haljina ili bluza izrađuje se tako da se uska traka koso rezane tkanine presavine napola, prošije šivaćim strojem i uz pomoć obične šivaće igle, prevrne na pravu stranu te prišiva poput petljica na haljinu, odnosno bluzu.

Foto: Hein Nouwens/Shutterstock