Blagdanski kolači

bozićni-keksi

Stižu blagdani i većina žena s njima povezuje kolače… Od mnoštva kolača, teško se odlučiti za one prave, a najčešće se povodimo za željama svojih ukućana ili nas samih. No, za božićne blagdane karakteristične su i određene vrste kolača, pa bi bilo prigodno napraviti bar jednog od tih.

Kako bismo vas podsjetili na prave božićne kolače, nabrojit ćemo par vrsta koje se oduvijek povezuju s okusima Božića.

Orahnjača i makovnjača su nedvojbeno pravi simboli Božića. Jako su komplicirane za napraviti, ali složit ćemo se da bez njih blagdanski stol nije potpun. Podrijetlom su iz područja Slavonije, no od Vinkovaca pa do Dalmacije je opće prihvaćeno da bez njih nema božićnog stola.

S obzirom da su komplicirane za napraviti te kod njih nema mjesta kreativnosti, ukoliko nemate strpljenja radije ih nemojte raditi. Ima još mnogo lakših i jednako ukusnih kolača.

Tu su keksi poznati pod nazivom zvjezdice, koje se rade pomoću kalupa za kolače, a između dvije zvjezdice se stavlja pekmez ili čokolada kako bi bile ukusnije. Vaši keksići mogu biti ukrašeni na razne načine, što ovisi o vašim željama i kreativnosti. Tako ih možete posuti kokosom, a možete između staviti i punjenje od vanilije. Što god vam se sviđa je dozvoljeno i poželjno. Bitno je da u okusima i mirisima uživate i vi i vaši ukućani te gosti.

Većina ljudi preferira čokoladne kolače, kojih je mnoštvo pa imate varijante kao što su bajadera, kinder pingvi, monte kolač i ostale čokoladne delikatese koje su i najkaloričnije. No, za blagdane si možete dati oduška više nego ostalim danima. Za blagdane je sve poželjno i dopušteno pa što god napravite od kolača, nećete pogriješiti.

No, do tradicije je ipak potrebno držati te tako ne dopustiti da običaji izumru pa onda nemojte dozvoliti da vam se na blagdanskom stolu na Badnjak ne nađu prikle ili fritule, koje su simbol toga dana, jednako kao i bakalar koji se tradicionalno jede za ručak.

Kombinacijom tradicionalnih kolača i onih omiljenih zadovoljit ćemo sve kriterije za savršen blagdanski stol, no ipak je najbitnije da smo sretni i da blagdanske kolače podijelimo s osobama koje su nam najdraže.

 Autor: Tajana, Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock