Kako izmjeriti tjelesnu temperaturu

toplomjer

Povišena tjelesna temperatura ukazuje na to da je došlo do promjena u zdravstvenom stanju čovjeka. I dok normalna tjelesna temperatura znači da je tijelo sposobno boriti se s viškom topline i održavati temperaturu u ravnoteži, kod povišene tjelesne temperature njezine vrijednosti se povećavaju, a organizam započinje svoju borbu. Osjećate se loše, znojite se, a u isto vrijeme vam je hladno.

Tjelesna temperatura označava ravnotežu između površinske temperature koja se na površini kože regulira znojenjem i ostalim izlučevinama i unutarnje temperature koja nastaje mijenom tvari u organima i tkivima.

Normalna tjelesna temperatura kod zdravog čovjeka mjerena površinski, na samoj koži, kreće se u vrijednostima od 36 do 37 Celzijevih stupnjeva. Ona tijekom dana može varirati za otprilike 0,6 stupnjeva. Mjerite li temperaturu na sluznici, ona će biti viša u razmjerima od 0,1 do 1 Celzijevog stupnja.

Tjelesna temperatura se tijekom dana mijenja i varira s obzirom na naš rad, napor, odmor, emocije, hormone, stres i ostale čimbenike. Nešto je nižih vrijednosti ujutro, dok je poslijepodne uvijek u porastu.

Mala djeca u pravilu uvijek imaju višu tjelesnu temperaturu nego stariji ljudi. Također, kod žena se temperatura mijenja s obzirom na menstrualni ciklus i moguću trudnoću. Tako je ona povišena odmah nakon završetka ovulacije, a s dolaskom menstruacije pada ili u slučaju ostvarene trudnoće raste i ostaje povišena tijekom prvih nekoliko mjeseci.

Kada govorimo o povišenoj tjelesnoj temperaturi, to je ona čije su vrijednosti 37,8 ispod pazuha ili u ustima ili 38, 3 mjerena u uhu. Kod djece je potreban poseban oprez. Bez obzira kojim načinom mjerite temperaturu kod djece, sva ona iznad 37,7 smatra se povišenom. Općenito gledajući, temperatura od 38 Celzijevih stupnjeva na dalje, smatra se povišenom tjelesnom temperaturom.

Vrste toplomjera za mjerenje temperature

S obzirom na to radi li se o djetetu ili odrasloj dobi, biramo i kojim ćemo toplomjerom izvršiti mjerenje te slijedom toga i na koji način. U nastavku donosimo sve vrste toplomjera koje možete danas pronaći na tržištu.

Alkoholni toplomjeri

Riječ je o toplomjerima kojima možemo precizno utvrditi tjelesnu temperaturu. No, potrebno je naglasiti da nakon svakog mjerenja, toplomjer treba dobro protresti kako bi se vrijednosti vratile na nulu. Glavna mana mu je ta što se vrijednosti teško vraćaju u početnu stanje, posebice kada to treba učiniti iscrpljena i bolesna osoba.

Živini toplomjeri

Srodni su alkoholnim toplomjerima, no njihova prednost u odnosu na njih je bila ta što ih je bilo vrlo lako protresti. No, danas ih više nema u prodaji jer su zabranjeni zbog moguće opasnosti od trovanja živom ako dođe do njihova pucanja. I dalje su popularni u brojnim kućanstvima i njihova kućna upotreba je dozvoljena.

Digitalni toplomjeri

Glavna prednost im je ta što daju brze rezultate i oni su ispisani digitalno na zaslonu. Kada toplomjer završi s radom, oglasi se zvuk koji nam daje do znanja da možemo očitati temperaturu.

Cijene digitalnih, alkoholnih i galijevih toplomjera kreću se od 30 do 50 kuna.

Galijevi toplomjeri

Riječ je o toplomjerima koji su punjeni mješavinom indija i kositra. Dobiveni metal sličan je živi, ali nije opasan za ljude. Ako se razbije, ne postoji opasnost za ljude i potpuno je ekološki prihvatljiv. Precizan je u mjerenju, a dobivene vrijednosti mogu odskakati od 0,15 do 0,1 stupnja što je posve zanemarivo. Prije upotrebe ih je potrebno protresti, a mjerenje se vrši 4 minute.

Ultrazvučni toplomjeri

Slični su digitalnima, a prednost im je velika brzina mjerenja. Već nakon nekoliko sekundi prikazuju rezultat pa se preporučuju kod mjerenja temperature kod djece. No, budući da su predviđeni za ušno mjerenje temperature, ne preporučuju se djeci mlađoj od 6 mjeseci jer je njihov zvukovod još nerazvijen.

Beskontaktni toplomjeri

Beskontaktni toplomjeri reagiraju na temperaturu bez kontakta s tijelom. Upravo zbog toga riječ je toplomjerima s najvišim stupnjem higijene. Još jedna od njegovih prednosti je ta što je mjerenje iznimno precizno i brzo. Takav toplomjer očitat će temperaturu tijela već za 1 do 3 sekunde. Potrebno ga je samo usmjeriti prema čelu i slijediti upute. Cijena beskontaktnog toplomjera kreće se od 200 do 500 kuna.

Kontaktni toplomjeri

S druge strane, kontaktni toplomjeri mjere temperaturu tako da se njime dotakne dio čela ili sljepoočnice, a temperaturu mogu izmjeriti za 3 do 10 sekundi. Cijena kontaktnih toplomjera kreće se od 100 do 300 kuna.

Duda toplomjeri

Riječ je o jednoj od novijih tehnologija, a ovakav toplomjer ustvari je duda koja mjeri temperaturu djetetu kada je ono drži u ustima. Otporan je na udarce i vodootporan je. Jedan je od najjednostavnijih mjerenja temperature kod djece, a jedna od mana mu je što dijete treba držati dudu u ustima od 1 do 3 minute. U tom slučaju, ne može se usporediti s toplomjerima za mjerenje u uhu koji temperaturu mogu izmjeriti već za 1 sekundu.

Načini mjerenja tjelesne temperature

Postoji nekoliko način mjerenja tjelesne temperature, a mjerenje ovisi i o tome radi li se o odraslom čovjeku, djetetu ili nekoliko mjeseci starom novorođenčetu. Tijekom mjerenja, osoba mora biti opuštena i mirna.

Mjerenje temperature pod pazuhom

Ovo je jedan od najčešćih i najpraktičnijih mjerenja temperature kod odraslih, a mjerenje se obično vrši alkoholnim, živinim, digitalnim ili galijevim toplomjerima. Prije nego što krenete mjeriti temperaturu, alkoholni ili živin toplomjer potrebno je istresti kako bi se poništile prethodne vrijednosti mjerenja.

Položite toplomjer ispod pazuha, savijte lakat, a ruku naslonite na suprotno rame. Pazuh je prije mjerenja potrebno dobro osušiti jer čestice znoja mogu ohladiti toplomjer.

Temperatura ispod pazuha se mjeri 5 do 10 minuta, a normalna tjelesna temperatura izmjerena ispod pazuha kreće se od 36 do 37 stupnjeva. Pripazite da toplomjer ne dodiruje okolnu odjeću.

Mjerenje temperature u ustima

Prije nego što ćete mjeriti temperaturu u ustima, potrebno je toplomjer dobro obrisati i očistiti. On mora biti savršeno čist. Prije samog mjerenja nemojte konzumirati hranu i piće.

Mjerenje se obavlja tako da se vrh toplomjera položi ispod samog jezika i to malo više prema jednoj strani te ga se lagano pridržava ustima.

Mjerenje se provodi 5 minuta, a normalne vrijednosti mogu biti nešto veće od onih izmjerenih ispod pazuha, oko 0,3 stupnja. Temperaturu u ustima možete mjeriti galijevim ili alkoholnim toplomjerom.

Mjerenje temperature na čelu

Temperatura mjerena na čelu može se provoditi beskontaktnim i kontaktnim toplomjerima čije smo funkcije objasnili u gore spomenutom tekstu.

Mjerenje temperature u uhu

Da biste izmjerili temperaturu u uhu, morat ćete posegnuti za posebnim toplomjerom izrađenim za upravo takvu namjenu – mjerenje temperature u uhu. Običan toplomjer, alkoholni, živin ili onaj od galija, ne smijete stavljati u uho.

Njihova prednost je što temperaturu mogu izmjeriti već za 1 sekundu. Vrijednosti izmjerene u uhu, veće su za oko 1 Celzijevog stupnja u odnosu na temperaturu izmjerenu u ustima ili ispod pazuha.

Bitno je naglasiti da su toplomjeri primjereni mjerenju u uhu nešto skuplji, a njihova cijena kreće se od 150 do 300 kuna.

Rektalno mjerenje temperature

Da biste izmjerili temperaturu u debelom crijevu, potreban vam je također higijenski savršeno čist toplomjer. Vršak toplomjera namažite vazelinom kako bi lakše kliznuo u debelo crijevo i ostavite ga tako položenog 3 minute.

Dobivene vrijednosti mogu biti veće za pola stupnja od vrijednosti izmjerenih u pazuhu. Budući da se ovim načinom najčešće mjeri temperatura kod male djece i novorođenčadi, potreban je poseban oprez.

Bazalno mjerenje temperature u rodnici

Ako planirate povećanje obitelji i želite ostati trudni, ili s druge strane spriječiti trudnoću i izbjegavati spolne odnose u vrijeme ovulacije, to ćete najlakše učiniti mjerenje bazalne temperature tijekom nekoliko ciklusa. Naime, u tom slučaju temperaturu je potrebno mjeriti svaki dan i to uvijek u isto vrijeme, netom nakon buđenja, dok ste još u krevetu. Temperaturu u rodnici možete mjeriti i običnim toplomjerom, a potrebno ga je držati najmanje 5 minuta.

Kako biste otkrili kada nastupaju vaši plodni dani, morat ćete mjeriti temperaturu svakog dana nekoliko ciklusa. Do povišenih vrijednosti dolazi odmah nakon ovulacije i one ostanu povišene sljedećih 10-ak dana. Nakon toga dolazi do smanjenja temperature i menstruacije ili do trudnoće, kada vrijednosti temperature ostaju povišene. Temperatura se nakon ovulacije povisuje za 0,2 stupnja.

Dakle, vaginalnim mjerenjem temperature moguće je odrediti ovulaciju samo za prethodni mjesec, a ona je jedan od najranijih pokazatelja moguće trudnoće.

Povišena tjelesna temperatura kod djece

Budući da kod povišene tjelesne temperature kod djece dolazi do zakazivanja centra koji regulira toplinu, teško je odrediti radi li se o povišenoj temperaturi isključivo opipom njihova čela. Kod neke djece upravo su čelo i lice hladni pa bi u tom slučaju mogli pogriješiti i dijete izložiti riziku od komplikacija.

Povišena tjelesna temperatura kod djece uvijek je simptom neke bolesti, a neliječena vrućica može dovesti do dehidracije. U trenucima povišene temperature, potreba za dodatnom tekućinom se povećava za čak 3 puta. Po djetetu možete prepoznati i ostale simptome koji dovede do povišene vrućice, a to su suhe usnice i bijeli jezik.

Načini mjerenja temperature kod djece

Postoji nekoliko načina na koji možete izmjeriti temperaturu kod djece, a to su:

  • rektalno – kod djece do godinu dana preporučuje se mjerenje temperature rektalno, stavljanjem toplomjera u guzu. Uži dio toplomjera, dužine do 2 centimetra, položi se djetetu u guzu i drži 3 minute. Ovaj način mjerenja temperature kod djece smatra se standardom. Normalna temperatura u guzi je oko 37 stupnjeva.
  • ispod pazuha – kod nešto starije djece, lako je izmjeriti temperaturu i ispod pazuha jer oni već mogu biti dovoljno mirni. Temperatura se u tom slučaju mjeri kao i kod odraslih, tako da se toplomjer položi ispod suhog pazuha i drži od 1 do 10 minuta, ovisno kojim toplomjerom mjerimo temperaturu. U slučaju da temperaturu mjerite digitalnim toplomjerom, on će je očitati već za 1 minutu. Normalna temperatura ispod pazuha kreće se između 36 i 37 stupnjeva.
  • ušno mjerenje temperature – riječ je o najjednostavnijem mjerenju, a rezultati su poznati već za 1 sekundu. Kako je ranije spomenuto, ne preporučuje se za djecu mlađu od 6 mjeseci zbog nerazvijenog zvukovoda, ali i ni kod starije djece jer postoji opasnost od veće količine cerumena u uhu koji će prikazati lažne rezultate mjerenja. Normalna temperatura u uhu je nešto viša, obično za 1 Celzijev stupanj.

Do djetetove šeste godine mozak proživljava burne promjene tijekom faza sazrijevanja pa je jače osjetljiv i na podražaje koji se javljaju kod visoke temperature. Tako uz manjak tekućine može doći do pojave febrilnih konvulzija. Riječ je o napadu pri kojem se grče mišići tijela, a dijete poprimi plavu boju, prestane disati i u konačnici može izgubiti svijest. Napad može trajati kratko, svega nekoliko sekundi pa sve do nekoliko sati. Bitno je spomenuti da tijekom čestih i dugih napada, može doći i do oštećenja mozga.

Što prije i pravilnije izmjerite temperaturu, to ćete ranije započeti s liječenjem glavnog uzročnika i uklanjanjem njihovih simptoma od kojih je jedan i povišena tjelesna temperatura.

Foto: Lisa S./Shutterstock

Zovem se Kristina. Jedna sam od sretnika koji dugo vremena nisu znali što bi voljeli raditi u životu. Upravo to me natjeralo da isprobam sve po malo. Uz obvezno čitanje knjiga, okušala sam se u kuhanju i smišljanju novih recepata. Završila sam prekvalifikaciju za farmaceutskog tehničara kako bih usrećila dio mene koji voli medicinu. Posvetila sam se zdravijem životu jer smatram da je katkad potrebno sebe staviti na prvo mjesto. Uz sve to, kozmetika će uvijek biti moja ljubav i razne trikove za ljepotu uvijek rado prenosim. Moj glavni interes je da nekome pomognem i nadam se da ću u tome i uspjeti.