Volovska glava u hladetini – mađarska jarebica

juneća hladetina

Drhtalica, hladetina ili aspik, kako god nazvali ovo jelo možemo reći da je vrlo interesantnog okusa. Za sve one koji još uvijek nisu isprobali hladetinu vrijeme je da to učinite jer su začini ono što ovom jelu daju poseban gušt.

Ovu se hladetina priprema tako da komad juneće/volovske glave (prednji dio njuške), nogu i nekoliko svinjskih nogu kuhate u vodi sa malo octa, soli, 1 lukom, 1 listom lovora, majčinom dušicom i paprom u zrnu. Kad neki sastojci omekšaju, izvadite ih, odvojite kosti, meso izrežete kad se ohladi, a juhu razbistrite. Zatim meso pomiješate sa toplom hladetinom (možete dodati i usitnjene kapare i uzdužno izrezane sardele), stavite na stvrdnuti sloj hladetine debljine prsta (u kalupu) i ostavite u hladnoj vodi.

Ako je meso ili hladetina pretvrda, treba ga bolje kuhati i dodati malo juhe i vina. Gotovu hladetinu režete na lijepe komade i dodate octa, ulja i papra.

Varijanti za pripremu hladetine ima jako puno, a vi odlučite hoće li to biti riblja, mesna ili samo povrtna. Najvažnije je da uživate u okusima pa i pripremi ovakvog jela. Nemojte štediti na začinima, a s vremenom ćete već i sami moći dodavati i neke nove.

Foto: Jiashiang/Flickr