Poljupci od kokosa

poljupci-s-kokosom

Ne bi bilo loše pojesti jedan slatki zalogaj u obliku kokosa kako bi zadovoljili želju za slatkim, zar ne? Suhi i polusuhi kolači najbolje su rješenje za razne svečanosti, kako za svadbe tako i za ona malo intimnija okupljanja unatoč tome što kremasti kolači imaju više obožavatelja.

Koliko god bili slasni onako fino kremasti očito je kako je ponekad nepraktično poslužiti komad torte ili kolača u kojem ima više biskvita nego kreme, a pogotovo ako želite nešto što se može pojesti bez pomoći vilice ili žlice za desert.

Osim oraha, badema i lješnjaka bez kojih je teško zamisliti bilo koji suhi ili polusuhi kolač, postoje još neke namirnice koje mogu obogatiti okus kolača. Jeste li možda razmislili o kokosu?

Odakle potječe kokos? Nalazi se na drvenastoj biljci koju se može vidjeti na prekrasnim obalama Indijskog i Tihog oceana, a koja je s vremenom postala poznata svuda u svijetu. Upravo se kokos puno koristi za pripremu raznih jela, a sve se više primjenjuje za njega tijela te liječenje.

Dokazano je kako kokos pomaže za liječenje bolesti dišnog sustava te kod prehlada. Ulje kokosa je odlično ako želite smanjiti kolesterol i tako spriječiti bolesti povezane s dišnim sustavom. S vremenom je sve više postao zastupljen kod tretmana ljepote, pa se tako ulje kokosa koristi za njegu kose zahvaljujući kojem se zadržavaju prijeko potrebni proteini te dolazi do obnove vlasi.

Očito je kako je kokos polako postao nezamjenjiv u kućanstvima, pa se iz tog razloga od njega sprema sve više poslastica i to najviše u obliku kolačića, koji su ponekad najbolje rješenje kada želite uživati u slatkom, a da opet ne pretjerate s količinom slatkiša.

Poljupci od kokosa su jedni od suhih kolačića u kojima će svi uživati. Kako bi napravili ovaj jednostavan kolač provjerite što vam sve treba od namirnica i ako već nešto nemate na polici u kuhinji,  krenete što prije u kupovinu po sve preostale namirnice.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 120 g kokosovog brašna
  • 50 g brašna

Istucite bjelanjke, dodajte kokosovo brašno i na kraju šećer. Nakon toga zagrijte vodu i stavite smjesu dok se ne zgusne, a kada se ohladi dodajte brašno. Na kraju žlicom oblikujte poljupce i posložite na posudu za pečenje. Zagrijte pećnicu i pecite oko 20 minuta na temperaturi od 180°C.

Foto: sethislav/Shutterstock