Teleći odresci i kotleti recepti

teletina recepti

Teletina je izrazito bogata proteinima, mineralima i vitaminom B stoga ju je poželjno konzumirati barem dvaput tjedno. Svježu teletinu možete prepoznati po roza boji s malim udjelom masnoće. Teleće meso može se kupiti u obliku kotleta, odrezaka, mljevenog mesa…

Svaki komad mesa teletina možete pripremiti na više načina pa slijedite upute u nastavku:

Teleći naravni odrezak

Pripremimo tanke teleće odreske, posolimo ih i istučemo, pečemo poklopljene na malo masti i kad su dovoljno mekani, češće dolijevamo juhu.

Teleći steak (stejk)

Odrežemo okrugle odreske debljine prsta od buta, pripremimo ih isto kao i beefstek i ukrasirno pireom od jabuka, vlašcem, “volovskim očima” i sl.

Carski odrezak

Odreske debljine prsta posolimo i istučemo, pa pečemo poklopljene na malo maslaca. Zatim s ovim zakuhamo nekoliko žlica kiselog vrhnja, a možemo dodati i sok i koricu limuna.

Odrezak “Elizabeta”

Male odreske pečene na maslacu zakuhamo sa malo umaka od maslaca ili limunovog soka i ukrasirno prokulicom, šampinjonima, repovima od raka i pašteticama.

Odresci s vlašcem

Na vruću mast stavimo sitno isjeckan peršun i vlašac, kao i odreske, koje smo prethodno istukli i uvaljali u brašno, pirjamo ih poklopljene i kad ponestane soka, dodajemo češće juhe, dok meso ne bude dovoljno mekano.

Bijeli pirjani odresci (svijetli)

Odreske izlupamo/istučemo, nadijevamo/”špikamo” i pirjamo između narezane slanine, na povrću, zatim ih stavimo na pire od kiselice ili miješano povrće, ili zakuhamo s umakom od zelenja/trava, šampinjona, jelen-gljiva/gomoljača ili naranči.

Odresci sa umakom od limuna

Istučene posoljene odreske uvaljamo u brašno, zapečemo na maslacu, kad s obje strane dobiju boju, dodamo malo juhe, brzo spremljeni umak zakiselimo sokom od limuna i ukrasimo tijestom s maslacem ili cvjetačom.

Odresci s paprikom

Na vrući maslac stavimo sitno isjeckani luk i malo paprike (mljevene), zatim odreske koje smo prethodno posolili, izlupali i uvaljali u brašno, zapečemo, zakuhamo s kiselim vrhnjem i ukrasirno krumpirom, valjušcima i sl.

Pariški odrezak

Vrlo tanke odreske od buta posolimo, uvaljamo u brašno, zatim u istučeno jaje, pa svaki odmah stavimo na vrelu mast, ispečemo s obje strane i poslužimo uz fino povrće.

Odrezak sa vrhnjem i sardelama

Kad su odresci jednostavno pečeni, na mast stavimo kiselo vrhnje, sitno isjeckane sardele i malo juhe, jednom zakuhamo, kod posluživanja posipamo koricom limuna, a posebno poslužimo prepolovijene limune.

“Špikani”/nabockani teleći odresci

Fino “špikane” osoljene kotlete pirjamo na slanini s povrćem, ili s bistrim laganim umakom, na jačoj vatri, obilato polijevamo sokom i stavimo na povrće ili ragu, gljive i sl, ili ih poslužimo sa brzo spravljenim umakom.

Odresci sa umakom od školjki

Kotlete uvaljamo u brašno, ispečemo na maslacu, izvadimo, na masti pržimo još brašna i zalijemo ga juhom, vinom i sokom od limuna, umak propasiramo i uz njega poslužimo maslac sa sardelama i školjke.

Odresci sa travama/zelenjem

Kotlete pečemo naglo na maslacu, dodamo maslac od trava i odmah poslužujemo.

Foto: OLEKSANDR SHEVCHENKO/Shutterstock