Kako igrati anagram

Slova, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Igru anagrama može igrati od dvije do osam osoba. Potreban vam je set anagramskih pločica, od kojih svaka na jednoj strani ima po jedno slovo. Ako nemate set pločica, upotrijebite dva seta pločica iz igre “Scrabble” ili ih sami načinite od kartica veličine 50 mm x 100 mm od hamera.

Izrežite kartice na osam dijelova veličine 25 mm x 25 mm te na svaki s jedne strane napišite po slovo. Za svako slovo pripremite više pločica, otprilike prema tome koliko često se to slovo upotrebljava u hrvatskom. Složite pločice na stol licem prema dolje, a sredina stola neka ostane prazna.

Redom, u krug, svaki igrač okreće jednu pločicu i stavlja je u sredinu. Igrači moraju uočiti jednu riječ od najmanje četiri slova među okrenutim pločicama. Igrač koji uoči riječ, izgovara je naglas (bilo da je taj igrač na redu za igru ili ne), uklanja pločice sa sredine stola te slaže tu riječ ispred sebe.

Riječ možete zarobiti od drugog igrača tako da joj dodate jedno ili više slova iz sredine sastavivši novu riječ. Pobjednik je onaj igrač koji prvi uspije složiti deset riječi. Ako se iskoriste sve pločice prije nego što itko uspije sastaviti deset riječi, pobjednik je onaj igrač koji je složio najviše riječi.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock