Prijatelji s povlasticama

cura i dečko

Danas se sve više upotrebljava fraza “prijatelji s povlasticama” što znači da je sve popularnija i zastupljenija. No, koliko je pametno ugroziti prijateljski odnos seksualnim i hoće li patiti prijateljstvo ili netko od aktera?

Prije stupanja u seksualni odnos s prijateljem morate dobro razmisliti isplati li vam se možebitno ugroziti prijateljstvo. Iako istraživanja pokazuju da se čak 75 % takvih odnosa može vratiti nazad na čisto prijateljski bez da se ugrozi, ipak pripazite. Intimnost mijenja uvelike puno toga u odnosu dvoje ljudi.

Prije stupanja u takav odnos jasno razgovarajte s prijateljem i predočite svoja očekivanja. Nemojte iskorištavati prijatelja ako vidite da taj odnos od samog početka s njegova strane nije prijateljski. Isto tako, dobro razmislite ako se vi nalazite u toj situaciji. Ako gajite bilo kakve osjećaje prema prijatelju, preporučljivo je ipak ne upuštati se u to. Radije razgovarajte s njim i recite mu što osjećate. Istraživanja ukazuju da samo 10 % prijatelja s povlasticama kasnije završi u pravoj ljubavnoj vezi.

Mnogi dugogodišnji prijatelji upuštaju se u ovakav odnos kada su oboje u fazi da ne žele ozbiljnu vezu, već im ja bitan samo intmni odnos. Vjeruju da je bolje uputiti se u krevet s najboljim prijateljem nego s potpunim strancem. Najčešće se događa da se prijatelji odluče upustiti u takav odnos s ciljem iskorištavanja jedno drugoga dok ne naiđe netko bolji.

Ako se odlučite upustiti u odnos prijateljstva s povlasticama, morate znati da on vjerojatno neće biti uopće strastven. Razlog tomu je taj što prijatelji ne vode ljubav radi želje, požude, strasti i ljubavi jedno prema drugome. Oni se upuštaju u intimni odnos radi toga što im se u tom trenutku ne pruža opcija da budu u vezi s nekim s kim će to sve imati.

Isto tako morate znati da postoji mogućnost da jedna strana s vremenom počne osjećati nešto više, bilo da se radi o vama ili o vašem prijatelju. To bi moglo dodatno zakomplicirati stvari jer pošto se radi o samo jednoj osobi, moglo bi doći do trzavica, ljubomore pa čak i prekida prijateljstva. Pogotovo ako se drugoj strani dogodi da želi prekinuti taj odnos i vratiti ga na prijateljski iz razloga što je naišao netko s kim bi se upustili u vezu.

Postoje mnoge zamke koje se kriju u odnosu dvoje prijatelja koji se odluče upustiti u intimni odnos. Dobro sagledajte sve strane i razmislite želite li možda ugroziti prijateljstvo. Isplati li se to? A ako vam se prijatelj sviđa i osjećate puno više od prijateljstva prema njega, bolja opcija je reći mu to otvoreno pa tko zna u što taj razgovor sve može prerasti…

Autor: M.L., Foto: Piotr Marcinski7Shutterstock