Petra Kurtela

Petra Kurtela
Petra Kurtela

Petra Kurtela kazališna je, filmska i televizijska glumica. Simpatična Zagrepčanka od djetinjstva je pokazivala ljubav prema umjetnosti, dok je strast prema glumi nastupila tek kasnije. Vjerojatno je se sjećate po ulozi Lane Kos u našoj domaćoj sapunici “Zabranjena ljubav”. Petra je glumila u nizu serijala i kazališnih predstava gdje je pokazala nevjerojatnu nadarenost i talent. Odgovorila je na naša pitanja o samim počecima svoje karijere te daljnjim planovima.

Kako bi samu sebe opisala?

Opisala bih se kroz lik Elvire iz predstave “Glumice i to”. Morat ćete pogledati!

Je li ljubav prema glumi oduvijek bila prisutna ili se rodila u jednom ključnom trenutku?

Vjerujem da je oduvijek bila tu, ali je nisam na taj način percipirala. Gotovo cijeli život bila sam vođena u smjeru likovne umjetnosti, kao logičan obiteljski slijed. Crtanje i dizajn išli su mi od ruke tako da mi je trebalo vremena da shvatim kako je gluma moj životni poziv.

U čemu pronalaziš svoju inspiraciju?

Humor je moj pokretač. Dovoljno je promatrati život na malo drugačiji način, sa odmakom. U suprotnom, život je nepodnošljiv!

Koje su po tebi najvažnije osobine koje djevojka i žena treba posjedovati kako bi ostvarila svoje ciljeve?

Ljudi ostvaruju ciljeve na razne načine i zaista svašta prolazi, tako da ne mogu govoriti o tome što garantirano donosi uspjeh, već samo o osobinama za koje bih željela da imaju taj učinak. To su poštenje, radišnost, pristojnost, iskrenost, usmjerenost, kolegijalnost i znanje.

Kako bi opisala svoj stil?

Volim razne stilove i kombinacije istih. Od nježnih vintage haljina do rockerskog stila 70-ih i 80-ih, no manje-više sve što volim ostalo je zarobljeno negdje u prošlosti.

Što je po tvom mišljenju najvažnije na ženi?

Zdravlje, higijena i manire. Iz toga proizlazi sva ljepota.

Kako vidiš ravnotežu između praćenja trendova i osobnog stila?

Znam što mi se sviđa i što mi pristaje, to su moji kriteriji. Volim kombinirati vintage komade s high street komadima iz Zare ili H&M-a. Od tud vjerojatno proizlazi ravnoteža. Pratim što trend nudi, ali moj ukus uvijek ima zadnju riječ.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Želim i dalje glumiti u kazalištu i ako Bog da, nastaviti niz divnih uloga kakve sam do sada imala prilike igrati. Također, želim nastaviti snimati filmove i baviti se ozbiljnim lutkarstvom, a velika mi je želja i zaigrati u dobrom sitcomu.

Koliko ti vremena treba da se spremiš za polazak na jedan sasvim običan dan?

Otprilike tridesetak minuta, ako ništa ne krene po zlu.

Što se trenutno nalazi na tvojoj playlisti?

Sara Renar – Djeca.

Koji ti je najdraži odjevni predmet?

Neki dan sam kupila traper kombinezon u Mangu i od onda ga ne skidam.

Koji bi savjet dala mladim curama i koji je najbolji savjet koji si ti ikada dobila?

“Biti spreman, to je sve”. (Hamlet)

Autor: D.Š.

Fotograf: Goran Čižmešija, šminka: Simona Antonović, frizura: Barbara, salon Glamour