Paško Patak

pasko patak
Paško Patak je simpatična priča za djecu koju će obožavati vaši najmiliji. Paško Patak je poželio svojoj djevojci Vlatki ispeći tortu. No, nije sve išlo kako je on zamislio.

Osvanuo je i taj dan! Bio je Vlatkin rođendan. Vlatka je bila djevojka Paška Patka. Toga jutra Paško se probudio sretan i nasmijan. Jedva je čekao da se odjene i da doručkuje kako bi mogao otići u grad. U gradu će kupiti rođendanski poklon i najljepšu tortu za Vlatku. No, kada je stigla u slastičarnicu i vidio sve te prekrasne velike torte, neugodno su ga iznenadile njihove cijene. Kada je pogledao koliko ima novca, zaključio je da mu to neće biti dovoljno i za tortu i za poklon. Tada se dosjetio da kod kuće ima knjigu s receptima za torte pa je odlučio kupiti poklon, a tortu napraviti sam. Kupio je poklon i požurio kući. Bio je nestrpljiv. Htio je što prije otvoriti knjigu i pronaći najbolji recept za rođendansku tortu.

Čim je stigao kući, pohitao je u kuhinji. Bio je ponosan na sebe što se dosjetio da sam svojoj djevojci izradi tortu. Pronašao je najbolji recept i odlučio se primiti posla. Poput pravog kuhara, na glavu je stavio kuharsku kapu, a preko tijela pregaču kako se ne bi uprljao. Pečenje torte moglo je započeti.

Recept za tortu išao je tako da je u zdjeli pomiješao jaja i brašno s praškom za pecivo. Prašak za pecivo bio je potreban da se torta lijepo digne prilikom pečenja i da bude mekana i sočna. Tada je iz hladnjaka morao izvaditi mlijeko jer je i mlijeko išlo u smjesu za tortu. Ali tada mu se dogodila nezgoda koju nije niti primijetio. Naime, kada je vadio mlijekom, rukom je slučajno dotaknuo prašak za pecivo koji se cijeli prosipao u tortu.

Dalje je sve radio prema receptu. Dodao je još malo šećera i šalicu mlijeka te je sve dobro promiješao. Ulio je smjesu u kalup za torte i stavio peći u vruću pećnicu. U receptu je pisalo da se torta mora peći sat vremena pa je Paško za to vrijeme odlučio otići iz kuhinje i malo odmoriti. Prepustio se maštanju o djevojci Vlatki i o tome kako će se iznenaditi kada vidi predivnu tortu koju je sam ispekao. No, tada ga je iz maštanja trgnuo neobičan zvuk. Iz kuhinje se začulo nešto nalik eksploziji. Pohitao je brzo prema kuhinji, a kad ono, tamo je ugledao nešto strašno!

Pošto je u smjesi za tortu bilo previše praška za pecivo, ona je toliko narasla da je počela viriti van iz pećnice. Već se počela širiti dalje po kuhinji. Paško je brzo došao do pećnice i isključio je. No, tortu više nije mogao vratiti. Bila je uništena. Paško je bio jako nesretan jer nije znao što će sada pokloniti svojoj djevojci.

Malo nakon toga stigla je Vlatka. Paško je u ruci držao neuspjelu tortu i poželio Vlatki sretan rođendan. Započeo je priču kako je ovo što u ruci drži ustvari trebala biti torta, ali Vlatka ga je prekinula. Rekla mu je da je do sada dobila već puno torti, ali ova joj se najviše sviđa jer je tako jedinstvena. Jedva je čekala da je kuša i da sazna je li i tako ukusna kao što dobro izgleda.

Ilustracija: Sanja Rogošić