Njega kože za muškarce – savjeti i preporuke

muškarac u bijelom

Kako bi koža bila dobro njegovana i muškarci moraju voditi računa o njezinoj njezi, zdravlju i izgledu. Iako neki misle da je njega kože rezervirana samo za žene, sve je više muškaraca koji su osvijestili da za lijepu i njegovanu kožu treba uložiti truda i vremena. U nastavku donosimo što je ve potrebno za njegu kože muškaraca. Saznajte sve o čišćenju lica, pilingu kože te hidrataciji i zaštiti od sunca.

Čišćenje lica

Čišćenje lica osnova je svake njege kože pa se tako ne preskače niti u njezi kože kod muškaraca. Mnogi muškarci za čišćenje koriste običan sapun, što je potpuno krivo, budući da oni jako isušuju lice.

Koža muškaraca je po prirodi puno grublja od kože žena, ima izraženije pore te jaču aktivnost žlijezda lojnica. Žlijezde lojnice diktiraju unutarnju vlažnost kože i zaslužne su za hidrataciju kože. No, one mogu i drukčije reagirati te u nekim slučajevima proizvesti višak sebuma. Tada koža postaje premasna što zahtijeva posebnu njegu za masnu kožu lica.

Ako nećete posvetiti vrijeme čišćenju koži i uklanjanju sebuma, vaše lice bi moglo rezultirati začepljenjem pora te pojavom prištića na licu. Kako biste to spriječili važno je korištenje tonika za masnu kožu lica koji će ukloniti sve nečistoće i masnoću s lica, a u isto vrijeme će biti blag za kožu.

Piling lica

Većina muškaraca nije upoznata s terminom pilinga lica koji je bitan za dubinsko čišćenje kože. Naime, povremeno je potrebno dubinski očistiti kožu kako bi se potakla regeneracija kože i uklonile sve nečistoće s lica. Piling sadrži malena zrnca te kada se kružnim pokretima nanosi na kožu, masažom prodire dublje u koću te je tako čisti.

Piling za lice potrebno je obaviti jednom tjedno i tako očistiti sve nečistoće koje se nalaze duboko u porama. Piling za lice obično izgleda slično gelu za umivanje lica. Nanosi se na mokru kožu, a nakon masiranja se ispire.

Pilingom za lice pospješit ćete i bolje brijanje. Naime, nakon što uklonite površinski mrtvi sloj kože, moći ćete temeljitije zahvatiti folikul brade i tako se i bolje obrijati.

Hidratacija kože

Neki muškarci, kao i žene, imaju problem s hidratacijom kože. Koža je suha, peruta se i lice je grubo na dodir. Razlog suhe kože lica je nedovoljno vlage do koje ponekad dovodi i loš izbor kozmetičkih proizvoda. Uz to, brijanje također može isušiti kožu lica.

Rješenje za suhu kožu lica je blagi tonik koji će dubinski hidratizirati kožu. Nakon tonika važno je nanijeti bogatu hidratantnu kremu za lice sa zaštitnim faktorom.

Njega područja oko očiju

Rijetko koji muškarac će posvetiti dovoljno pažnje osjetljivoj koži lica. No, koža oko očiju je područje koje zahtjeva posebnu brigu jer nedostatak vlažnosti ovdje je najviše izražen. Muškarci stare drukčije od žena i upravo se na području oko očiju vide prve značajnije bore i nepravilnosti kože.

Najbolje rješenje njege područja oko očiju je krema za područje oko očiju. Bitno je da je koristite redovito jer poboljšanja se ne mogu vidjeti nakon samo jednog nanošenja. Svako jutro nakon umivanja kružnim pokretima nanesite kremu za područje oko očiju, a nakon toga kremu za hidrataciju za zaštitnim faktorom.

Njega usana

Uz područje oko očiju, najosjetljivije područja na licu su usne. Koža na usnama je tanka i osjetljiva, a posebno joj smetaju vjetar, hladnoća i sunce. Osim hidratantnog preprata za njegu usnica, bitno je konzumirati i puno tekućine.

Niti jedna njega lica ne može biti učinkovita ako uz nju ne pijete dovoljno vode. Naime, 1,5 do 2 litre vode dnevno osiguravaju zdravlje i ljepotu koži te njeguju kožu iznutra. Stoga, redovito hidrirajte organizam iznutra i već ste na pola puta do lijepe i zdrave kože.

Autor: M.L., Foto: CURAphotography/Shutterstock