Najčešće pogreške u odgoju djece

Pogreške u odgoju, Foto: Elena Rostunova/Shutterstock

Za pravilan razvoj djeteta veoma je važno da mu stvorimo topao i ugodan dom i da ga znamo pravilno odgajati. Možemo slobodno reći da je obitelj prva škola za život u kojoj dijete stječe osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima i o životu i njegovim problemima.

Tu stječe prva iskustva koja će kasnije u životu primijeniti. Zato je i odgoj djece u obitelji jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka svakog člana porodice.

Najčešća i najteža pogreška u odgoju djece jest popustljiv odgoj ili maženje. Razmaziti dijete ne znači često ga milovati i pokazivati mu ljubav i nježnost, već pretjerano ga pomagati i posluživati te mjesto njega, obavljati sve one zadatke koje ono može već samo izvršiti.

Razmažena djeca vrlo brzo pokazuju posljedice maženja. Postaju samovoljna, nesamostalna, sebična, preosjetljiva, a često i nedruževna jer ih ne puštaju u društvo vršnjaka. Bježe od sistematskog rada, izbjegavaju dužnosti i uvijek traže tko će ih mjesto njih izvršavati.

Takva djeca mogu trpjeti i od raznih neuroza, npr. noćnog straha, noćnog mokrenja u krevet, grickanja nokata, mucanja i sl.

PRESTROGO ODGAJANJE

Kad roditelji izgube strpljenje s razmaženim i hirovitim djetetom, često prelaze na strogost, uvjereni da će se stanje popraviti. Strog ili autoritativan odgoj primjenjuju i oni odgajatelji koji žele brzo, i bez razmišljanj a postići poslušnost, a i oni koji svoje dijete ne vole jer im predstavlja teret, pa su prema njemu nestrpljivi i nasilni.

Odviše strog odgojitelj dijete terorizira, zastrašuje, pa i fizički zlostavlja. Uz to je sklon da djetetu predbacuje njegove mane i pogreške, viče na dijete i nadzire svaki njegov čin. Na takav odgoj dijete može reagirati na dva načina. Ili se otvoreno suprostavlja odgajatelju, tj. prkosi mu i svađa se s njime, ili zauzima naoko pasivan stav iza kojeg se krije neprijateljstvo i nepovjerenje prema odgajatelju.

Odviše strogo i grubo odgajana djeca izmišljaju razna obrambena sredstva da bi izbjegli kaznu i neprilike. Takvo je sredstvo npr. laž, lukavstvo, osvetljivost itd. Osim toga, grubo odgajana djeca postaju i sama gruba, neprijazna, otresita, bezobzirna i okrutna.

U lošem odgoju rijetko nalazimo samo jednu odgojnu pogrešku, već se odgojne greške obično kombiniraju. Tako, uz maženje ili odviše strog postupak, vidimo još i neprestano zanovijetanje, međusobno uspoređivanje djece ili čas popustljiv, čas strog, čas prijazan, a čas hladan stav prema djetetu.

POSLJEDICE NEISPRAVNOG ODGOJA vide se već u djetinjstvu. Kriv odgoj obeshrabruje dijete, čini ga nesamostalnim, koči njegov osjećaj za zajednicu i dovodi do toga da izbjegava dužnosti i rad.

USPJEH U ODGOJU postići ćemo samo onda ako smo samokritični prema svojim odgojnim pogreškama, ako u dijete imamo povjerenja i ako ga volimo.

Foto: Elena Rostunova/Shutterstock