Kako razlikovati blizance

blizanke

Zamjena blizanaca prilično je zgodan zaplet mnogih priča. U prvim mjesecima života s blizancima roditelji se stvarno mogu osjećati kao likovi komedije situacije. S vremenom, karakteri i male razlike postaju očite i raspoznavanje blizanaca najmanja je briga roditelja. Oni jednostavno znaju tko je tko.

Prepoznavanje svoga djeteta zapravo je iskonski instinkt.

Za obitelji s dvojajčanim blizancima nema straha. Budući da se razvijaju iz dva različita jajašca, djeca se razlikuju baš kao i svaki drugi brat ili sestra.

S druge strane, jednojajčani blizanci nisu često bez razloga nazivani i identičnima. Razvijajući se iz istog jajašca koje se tijekom začeća dijeli, dijele isti genetski kod koji se očituje i u fizičkom izgledu.

Ipak, karakter osobe određuje je više nego pojava. Ekspresije, emocije, načini komunikacije i druga obilježja jako dobro označavaju pojedinca. I dok DNK kontrolira većinu karakteristika, čak i jednojajčani blizanci koji sliče “kao jaje jajetu” mogu se odati karakterom. A roditelji, upoznavajući ih, brzo primijete i nauče njihove jedinstvene “potpise”.

Naravno, greške se događaju. U izmaglici neprospavane prve godine blizanaca, lako je previdjeti razlike, ma koliko sitne ili velike bile.

Iako ponekad nije toliko važno tko je tko, već da su na broju, poput mijenjanja i presvlačenja “kao na traci”, u većini drugih situacija potrebno ih je razlikovati. Posebno ako je potrebno paziti na unos lijekova i medikamenata te pratiti razvojne prekretnice.

Kako bi si olakšali zadatak razlikovanja, nudimo trikove koji vam mogu pomoći.

Čak i identični blizanci imaju poneku distinktivnu fizičku karakteristiku. Razlike se mogu dogoditi uslijed uvjeta okoline, po porodu i sl. Tako npr. blizanci mogu biti različite težine u mjeri da se vidi golim okom, a tijekom poroda mogu se dogoditi razlike u oblikovanju glave. Pjegice, madeži i druge oznake sjajan su putokaz za određivanje individue. Stoga, dobro ih pregledajte i upoznajte.

U nedostatku fizičkih razlikovnih obilježja, neki roditelji pribjegavaju bojama. Tako oblače blizance u različite boje kako bi ih razlikovali. Primjerice, plava i zelena za dva dječaka i/ili ljubičasta i ružičasta za djevojčice. Ovaj sustav pomaže ne samo roditeljima već i u drugim situacijama u kojima blizance trebaju razlikovati i drugi (u vrtiću, školi i sl.). A tek na fotografijama! Jednog dana, kada pitaju tko je tko na slici, uvijek ćete imati točan odgovor.

No, otežavajuća okolnost ovog sustava je njegovo održavanje. Roditelji će teže kupovati stvari u skladu sa sustavom boja, a i zahtjeva češće i redovito pranje rublja kako bi oba djeteta imala potrebnu odjeću u svojoj boji.

Nešto jednostavniji trikovi za raspoznavanje blizanaca su: bojanje jednog noktića djeteta, vezanje vrpce oko ruke ili korištenje nakita.

Dvojceki

Autor: Marta, Foto: Dimj/Shutterstock