Mudre izreke su pametne rečenice

Baka i unuka čitaju, Foto: CandyBox Images/Shutterstock

Mudre izreke slušamo od roditelja, baka, deda i općenio od “starijih” pa skoro od rođenja. U djetinjstvu ih uglavnom ne doživljavamo, u jedno uho uđu, u drugo izađu, mislimo da su to gluposti o kojima starci trkeljaju i ne obraćamo pretjerano pažnju na njih.

Kada malo sazrijemo, počnemo ih ozbiljnije shvaćati, kao da se osvijestimo da “ipak ima nešto u onome što stariji ponavljaju kao papagaji”. Mudre izreke su zapravo pametne rečenice, uglavnom o životu, koje su nekada davno izjavili poznati filozofi, mudraci, čak poznate i slavne osobe, koje su se ljudima toliko svidjele da su ih nastavili govoriti. Proširile se se po svijetu i već se stotinama godina prenosi s generacije na generaciju najpoznatija Sokratova izreka “Znam da ništa ne znam” , Descartesova “Mislim, dakle jesam”, Marxova “Religija je opijum za narod”, Nietzscheova “Bog je mrtav”.

Također, postoji mnoštvo izreka za koje nije poznato tko ih je prvi objavio, već jednostavno spadaju u kategoriju “izreke nepoznatih autora”. Postoje stare latinske izreke, poput “O ukusima se ne raspravlja”, “Bez muke nema nauke”, “Hrabre prati sreća” ili “Čist račun duga ljubav”.

Postoje također šaljive, no ruku na srce, ponekad i istinite mudre izreke glumaca, pjevača, pisaca, slikara. Tako je na primjer slavni Pablo Picasso jednom prilikom izjavio da su “lijepe žene potrebne samo ljubavnicima i slikarima bez mašte”. Britanski princ Charles je rekao da “tko u braku ne poludi, taj stvarno nije normalan”, a pjevač Rod Steward da “treba ženiti samo lijepe žene, inače ne postoje nikakve šanse da ih se riješimo”. Buddhina mudra izreka je da “žena, sreća i vjetar kratko traju”. Stara eskimska poslovica kaže da “ako ti je žena dobra, druga ti ne treba”, a armenska pak kaže da je “kuća bez žene kao mlin bez vode”.

Možda vas, dok čitate ovaj tekst o mudrim izrekama, nešto prosvijetli i provalite nešto pametno, pa će djeca na drugom kraju svijeta jednoga dana ponavljati “staru hrvatsku poslovicu”. Nikad se ne zna.

Autor: I.H., Foto: CandyBox Images/Shutterstock