Liposukcijska prehrana

meso s povrcem

Liposukcijska dijeta novi je trend u svijetu mršavljenja. Naziva se „liposukcijskom“ jer bi trebala djelovati poput liposukcije – njome biste u samo desetak dana trebali skinuti desetak kilograma. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Znači li to da tih deset dana smijete samo piti vodu? Nikako. Liposukcijska dijeta bi, prema riječima svog autora, nutricionista Kenana Mandre, trebala biti zdravo mršavljenje koje počiva na principima topljenja suvišnih masnoća u organizmu, što se postiže posebnom prehranom. Izgladnjivanju ovdje nema mjesta, ali ima strogo kontroliranog režima prehrane.

Liposukcijska dijeta

Temelj liposukcijske dijete je jesti one namirnice koje će potaknuti razgradnju masti nakupljenih u tijelu i to tako da potaknemo organizam da koristi nakupljene masnoće iz tijela kao jedini izvor energije. Inače energiju dobivamo iz hrane, ali ako ograničimo unos kalorične hrane, tijelo neće imati izbora nego uzimati ih svojih zaliha.

Kako bi se to postiglo, potrebno je jesti hranu bogatu prirodnim mastima i proteinima. Aminokiseline koje smo tako unijeli, pozitivno djeluju na hormone koji dovode do reguliranja masnog tkiva, odnosno do ravnoteže u organizmu. Prirode, dobre masti naše su pretke održavale zdravima i vitkima, pa zašto ne bismo i sami iskoristili njihovu vrijednost?

Autor liposukcijske dijete naglašava kako su najveći problem današnje prehrane šećer i ostali ugljikohidrati. Upravo zbog toga su oni posebno ograničeni ili posve zabranjeni u ovom režimu. Šećer je taj koji poremeti rad hormona inzulina, što negativno utječe na metabolizam i dovodi do razvoja raznih bolesti. Zbog toga ga je potrebno izbaciti iz prehrane i zamijeniti namirnicama koji će hormone stabilizirati.

Pobornici ove dijete navode da su njene najveće prednosti te što kod nje nema gladovanja, režim nije restriktivan, pa ni opasan za zdravlje. Uz to, vrlo brzo pokazuje rezultate, a ne stvara jo-jo efekt te bi, s vremenom, trebao postati način života, a ne samo metoda mršavljenja.

S druge strane, ova dijeta se ne preporučuje srčanim bolesnicima, ljudima sa slabom jetrom i bubrezima, dijabetičarima, ljudima s hormonalnim poremećajima i općenito ljudima sa slabim imunitetom. Također, ne bi je trebale provoditi trudnice i dojilje, djeca mlađa od 14 godina, kao ni ljudi s normalnom tjelesnom težinom.

Jelovnik liposukcijske prehrane

Kao što smo rekli, ova dijeta nalaže da bi svaki dan trebalo jesti mnogo raznovrsne hrane, među kojom dominira ona bogata prirodnim mastima i proteinima, kao i svježim voćem i povrćem. Trebalo bi posve izbjegavati sve vrste ugljikohidrata i šećera. Naglašava se da se pri ovakvom režimu svakodnevno trebaju uzimati suplementi aminokiselina i najmanje 2 litre vode ili neke tekućine koja ne sadrži šećer.

Namirnice koje se smiju jesti kod ove dijete je sve svježe, sušeno i smrznuto voće, čak i u obliku nezaslađenog kompota. Od mliječnih proizvoda jede se nemasno mlijeko, jogurt, sirutka i mladi sir. Proteini se dobivaju iz svježeg crvenog mesa, ribe i peradi, a od žitarica se smiju jesti samo one integralne, ječam i riža.

Nedozvoljene namirnice kod ove dijete je sve prerađeno voće i voćni derivati puni šećera, poput džemova i marmelada, kandiranog voća, voćnih sokova i sirupa. Ne smiju se jesti ni masni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka i jogurta, vrhnja, šlaga i mliječnih namaza. Od mesnatih proizvoda treba izbaciti sve suhomesnato, dimljeno i sušeno meso, sve mesne prerađevine, poput kobasica, pašteta i narezaka te jako masnu ribu.

Budući da su ugljikohidrati glavni neprijatelj ove dijete, treba izbaciti sve pekarske proizvode, tjestenine i bilo kakvu drugu hranu s bijelim ili sojinim brašnom te klicama.

Uz to, treba izbaciti sva zaslađena i gazirana pića, alkohol i kavu, a zamijeniti ih običnom i mineralnom vodom, svježim sokovima bez šećera i nezaslađenim čajevima.

Iako se ova dijeta čini savršenom zbog raznolike i zdrave hrane koja je sačinjava, preporučujemo da se prije upuštanja u ovakav režim posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom. Oni će vam dati savjet kako najbolje provoditi dijetu i oko čega treba biti oprezan. Zdravlje vam je ipak najvažnije.

Autor: V.B., Foto: Free-Photos/Pixabay