Kratki savjeti za slanje povjerljivog sadržaja e-mailom

slanje e-maila
Djevojka šalje e-mail, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Šaljete li mail povjerljivog sadržaja trebate voditi računa o tome da mail ne ode u krive ruke, kako sadržaj ne bi došao do osobe kojoj ste niste nadali. Pokazalo se da se takve stvari događaju onda kada to najmanje želite, ponajviše zbog nepažnje.

Ako ne želite takav scenarij postoji nekoliko kratkih i jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći kako se to ne bi dogodilo. Dakle:

1. Prije nego što pošaljete mail dobro pročitajte sadržaj i provjerite da je sve onako kako ste zamislili. Moguće su greške koje je potrebno ispraviti.

2. Šaljete mail u kojem se nalaze povjerljivi podaci. Prije nego što pošaljete mail, bilo bi dobro provjeriti da li osoba kojoj šaljete mail ima neku vrstu enkripcije. Provjerite da li se je i ta o soba osigurala u slučaju mogućih napada na računalo.

3. Razmislite malo za što vam sve treba e-mail. Naime trebate prihvatiti činjenicu kako ovakav način komunikacije ne možete koristiti baš za sve.Pokušajte se naviknuti na to da svoj e-mail ne možete koristiti baš za sve.

4. Kada šaljete mail dobro provjerite da ste stisnuli “Reply” umjesto “Reply to All”. Sigurno ne želite da baš svi u firmi dobiju informaciju kako vam se ne sviđa nova kolegica.

5. Kod slanja maila provjerite tko se sve nalazi u kućici gdje stavljate primatelje. Pazite da mail ne ode onom kome nije trebao. Provjerite tko se sve nalazi u “To:” kućici.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock