Kontracepcija i kontracepcijska sredstva

Kontracepcija, Foto: katielittle-1/Shutterstock

Kontracepcija znači privremeno sprečavanje neželjene trudnoće primjenom raznih načina ili sredstava. Bez obzira na broj djece koji se planira, parovi moraju primjenjivati kontracepciju dulje vrijeme, kako bi se omogućilo vremensko planiranje trudnoće, dovoljan razmak između rođenja djece, te zanošenje u životnoj dobi žene koju smatramo najpovoljnijom – između 20 i 35 godine života.

Zbog toga bi svaka žena već 6 tjedana nakon poroda trebala doći k liječniku zbog dogovora o kontracepciji. Metode kontracepcije mogu primjenjivati žena ili muškarac ili zajednički. Pri primjeni treba paziti da sredstvo daj e sigurnu zaštitu, da odgovara mentalitetu para, da je neškodlj ivo, da ne ometa spolnu harmoniju , te da je jednostavno i dostupno. Kontracepcija se osniva na sprečavanju začeća koje nastaje spajanjem muške i ženske spolne stanice .

KONTRACEPCIJSKE PILULE idu u najsigurnije metode kontracepcije, a sastoje se od sintetskih hormona estrogena i gestagena; oni su svoji m djelovanjem vrlo slični hormonima koje izlučuje jajnik žene. Pilula uglavnom djeluje tako da hormonskim putem sprečava sazrijevanje jajasca u jajniku žene. One se uzimaju, prema uputi, od 5. dana menstruacijskog ciklusa 21 dan, zatim slijedi prekid 7 dana, a 8. dana nastavlja se primjena . Žene sa skraćenim menstruacijskim ciklusom prvog mjeseca počinju primjenu već 1. dana ciklusa. U nas se proizvode samo kombinirane kontracepcijske pilule . One su djelotvorne već prvog mjeseca uzimanja, kao i za vrijeme prekida od 7 dana. Žene koje primjenjuju pilule moraju biti ginekološki razvijene i zdrave, imati redovne menstruacijske cikluse i uzimati pilule pod liječničkim nadzorom, uz laboratorijske pretrage. Sve žene ne smiju primjenjivati kontracepcijske pilule ; koje ne smiju , ustanovit će se pri prvom pregledu ili za kontrolnih pregleda (to su npr. žene koje imaju oštećenu funkciju j etre ili bubrega, žene koje su pretile, žene sa endokrinološkim bolestima, žene koje imaju rak maternice ili dojki, žene koje mnogo puše ili uzimaju neke lijekove itd.). U svakoj kutiji priložena su sva upozorenja o mogućim sporednim pojavama. Danas se svugdje u svijetu preporučuju kontracepcijske pilule s niskom dozom estrogena.

MATERNIČNI ULOŠCI su jednostavno sredstvo kontracepcije. Mogu biti raznih oblika, a uvode se na bezbolan način pri kraju menstruacije u maternicu. Većina ih je od plastičnog materijala. U novije vrijeme većina uložaka ima i tanki navoj od bakra. Razne vrste uložaka imaju i različito dugi rok kontracepcijske zaštite. Unatoč primjeni uloška može, iako rijetko, doći do trudnoće . Postoje različita mišljenja o tome na koji način maternični uložak zaštićuje od trudnoće . Maternica može uložak i spontano izbaciti. Svaku ženu treba upozoriti da nakon stavljanja uloška menstruacije mogu biti bolnije i obilnije nego inače. Te se tegobe mogu uglavnom uspješno liječiti. U žena s uloškom mogu se iz grlića maternice vidjeti polietilenske niti koje žena može prstima sama napipati. Ako žena s materničnim uloškom ipak zanese i želi roditi, uložak treba vrlo oprezno izvaditi ili, ako je to nemoguće, ostavi ih u maternici, ali upozoriti ženu na to da je u takvoj trudnoći ćešći spontani pobačaj . Ovo sredstvo kontracepcije, zbog svoje jednostavnosti i sigurnosti od neželjene trudnoće sve je popularnije.

MEHANIČKA SREDSTVA KONTRACEPCIJE

Način kontracepcijske zaštite koju pružaju takva sredstva osniva se na mehaničkom sprečavanju kontakta između muške i ženske spolne stanice . Postoje tzv. muška i ženska mehanička kontracepcijska sredstva. Vaginalna dijafragma je mehaničko kontracepcijsko sredstvo koje primjenjuje žena. Ima oblik polulopte , od tanke je gume napete na elastičnom obruču, a stavlja se u rodnicu prije spolnog odnosa. Prvo treba odrediti pregledom veličinu dijafragme i sa ženom vježbati kako se primjenjuje . Prije primjene dijafragme treba je premazati jednim otprilike naprstkom kemijskog sredstva za kontracepciju (masti, kreme, želea, paste) s unutarnje i vanjske strane i na rubu. Ne smije se izvaditi prije nego što prođe 8 sati od spolnog odnosa, a ako se spolni odnos ponovi, treba ponovno uvesti, po prilici, jedan naprstak kemijskog sredstva na vanjsku stranu dijafragme . Dijafragmu treba nakon vađenja oprati sapunicom u toploj vodi, osušiti, posuti talkom i držati u kutiji koja nije izložena prevelikoj toplini.

Prezervativ ili kondom sredstvo je kontracepcije koje primijenjuje muškarac, a sastoji se od gumene navlake koju muškarac stavlja na spolni organ prije spolnog odnosa. Postoje suhi i vlažni prezervativi, te prezervativi s rezervoarom u kojem se skuplja sperma ili bez rezervoara, koji se ne smiju navući sasvim do kraja da ne bi prsnuli. Prezervativ valja staviti prij e početka spolnog odnosa, a nakon j ednokratne upotrebe baciti. Prezervativi smanjuju opasnost od spolne zaraze, a zbog jednostavne nabave vrlo su prikladni i prihvaćeni, naročito od omladine. Uvijek bi se moralo kontrolirati jesu li prezervativi provjereni na mjestu proizvodnje.

KEMIJSKA SREDSTVA za zaštitu od trudnoće mogu biti u obliku krema, pasta, želea, pjena, tableta i čepića. Djelovanje im je dosta pouzdano, ali je još mnogo sigurnije ako žena, uz primjenu kemijskih sredstava, upotrijebi dijafragrnu ili muškarac prezervativ. Ona djeluje tako da smanjuju pokretljivost sjemenih stanica i uništavaju njihovu sposobnost oplodnje . Nemaju štetnog djelovanja za ženu ili muškarca. Zaštitna sredstva u obliku pjene upotrebljavaju se tako da se bočica prije upotrebe nekoliko puta dobro protrese, a zatim plastična štrcaljka pritisne na otvor bočice dok se ne napllni pjenom. Napunjena štrcaljka uvodi se u rodnicu sve dok se ne osjeti otpor što ga pruža grlić maternice. Tad še štrcaljka povuče oko 1 cm natrag i počne uštrcavati pjena. Prije svakog ponovljenog odnosa mora se ponovo staviti ista količina kemijskog sredstva za zaštitu. Žene koje su rodile trebaju staviti dvostruku količinu kontracepcijske pjene. Sigurnost zaštite je veća i za žene koje nisu rodile ako u doba kada je mogućnost zanošenja najveća, tj . u vrijeme ovulacije, stave dvostruku količinu kemijskog sredstva. Kad treba pjenu uštrcati u rodnicu prije spolnog odnosa označeno je na priloženoj uputi za svaku vrstu pjene. Ako se žena želi ispirati, ne smije to činiti prije nego prođe 8 sati od spolnog odnosa. Kemijska zaštitna sredstva u obliku želea, krema ili pasta nalaze se u tubama, te se u ležećem položaju, obično putem priloženih štrcaljki neposredno prij e spolnog odnosa uvedu duboko u rodnicu. Tablete ili čepiće žena neposredno prije spolnog odnosa treba staviti duboko u rodnicu.

ZAŠTITA ČUVANJEM PREMA DANIMA (metoda ritma, Knaus-Ogino metoda) može biti uspješna u žena s redovitim menstruacijama. Ona se svodi na izračunavanje »opasnih « i » sigurnih« dana između dvije menstruacije. Spolni odnosi izbjegavaju se u opasne dane, to jest onda kad dolazi do ovulacije, ili se za vrijeme »opasnih dana« treba zaštititi na neki drugi način. Zaštita ovom metodom može se provoditi vođenjem tzv. »menstrualnog kalendara « i mjerenjem tzv. »bazalne temperature « . Žensko jajašce sazrijeva i izlazi iz jajnika oko 14 dana prije iduće menstruacije. Dakle, ako menstruacija dolazi svakih 28 dana, ovulacija nastaje negdje oko 14. dana nakon menstruacije . Spolne odnose treba izbjegavati ne samo tog dana nego, zbog veće sigurnosti, još 4 dana prije i 4 dana poslije ovulacije, to jest od 10. do 17 . dana, računajući od početka posljednje menstruacije. Žene u kojih je vremenski razmak između dvije menstruacije dulji ili kraći od 28 dana, trebaju na poseban način izračunati »sigurne « dane . Žena treba izračunati koliko joj je iznosio najdulji, a koliko najkraći ciklus posljednjih 12 mjeseci . Od najkraćeg ciklusa odbije se 18, a od najduljeg ciklusa 11 dana. Npr. ako je najkraći ciklus posljednjih 13 mjeseci iznosio 25 dana, a najdulji 32 dana, treba izvesti slijedeći račun:

25-18 = 7

32 – 11 = 21

U ovom slučaju žena će se morati zaštititi nekim drugim načinom ili neće smjeti imati spolni odnos od 7. do 2 1 . dana, računajući od prvog dana posljednje menstruacije . Žene u kojih je razmak između najkraćeg i najduljeg ciklusa veći od 10 dana ne mogu primjenjivati ovaj način zaštite. » Sigurni« dani mogu se izračunati i mjerenjem tzv. »bazalne« temperature . U prvom dijelu menstruaInog ciklusa tjelesna temperatura je nešto niža, a nakon ovulacije podigne se za nekoliko desetinki stupnja Celzija. Žena treba svako jutro od početka ciklusa prije ustajanja mjeriti tjelesnu temperaturu, držeći toplomjer pod jezikom, i to zabilježiti na papir ili na posebnu listu bazalne temperature. Kad primijeti da je temperatura porasla za nekoliko desetinki stupnja, a da tome nije razlog neko bolesno stanje koje izaziva povišenje tjelesne topline, znat će da je ovulacija nastupila. Trećeg dana pošto je nastupilo povišenje temperature žena može imati spolni odnos bez druge zaštite . Bazaina temperatura ostaje povišena sve do iduće menstruacije .

PREKINUTI SPOLNI ODNOS

To je tradicionalan i najprošireniji način čuvanja od trudnoće u našim krajevima. Zbog široke primjene te metode i njene nepouzdanosti, u našoj zemlji vjerojatno i ima toliko nasilnih prekida trudnoće. Ovim načinom muškarac štiti ženu na taj način da prekida spolni odnos prije izbacivanja sjemena. Mnogi se vrlo teško suzdržavaju u tome, a dovoljno je i da u rodnici prije izbacivanja sjemena ostane malo izlučine iz spolnog uda, pa da žena zatrudni. Pri ponovljenom spolnom odnosu također je potrebno da muškarac ispere mokraćnu cijev mokrenjem, kako u njoj ne bi ostalo sjemenih stanica. U mnogih parova ova metoda negativno utječe na spolnu harmoniju .

SPREČAVANJE ZAČEĆA NAKON OPLODNJE može se primijeniti u žena koje su bile bez kontracepcijske zaštite u vrijeme očekivane ovulacije . Njima se mogu prvih 72 sata nakon takvog spolnog odnosa kroz 5 dana dati preparati estrogena na usta ili u injekcijama. Najčešće su sporedne pojave mučnina i povraćanje. Ta metoda zaštite primjenjuje se izuzetno.

Foto: katielittle-1/Shutterstock