Keksi od vanilije

vanili kiflice

Čokolada ili možda vanilija? Vječno pitanje za sve one koji se smatraju velikim ljubiteljima slatkiša, pa tako i domaćih kolača. Čokolada i vanilija predstavljaju dva najvažnija sastojka od kojih se radi većina kolača, tako da su obadva podjednako dobra ako ne i nezamjenjiva.

Odabir između bijele i tamne čokolade ovisit će o tome što više preferirate, ali to ne mora značiti da drugu namirnicu ne volite, samo vam je jedna od njih ipak draža.

Vanilija potječe iz Meksika, ali je prije nekoliko stoljeća presađena na otoke Bourbon, Tahiti i Madagaskar. Proces dobivanja vanilije je dugotrajan i zato se smatra jednim od najskupljih začina.

Proces nabave ide tako da se ubiru nezreli plodovi koji se suše na suncu, a nakon toga zamataju u svežnjeve. Čeka se proces vrenja kada plod postoje tamnosmeđ. Tijekom procesa vrenja dolazi do razvoja malih kristala vanilina.

Duljina ploda je između 10 20 cm, a kvaliteta svakog ovisi o tome koliko je elastičan. Od svih sorti koje postoje burbonska vanilija nosi oznaku najfinije i najcjenjenije, a bez obzira otkuda potječe poznato je kako vanilija ima ugodan miris koji je teško ignorirati kada dolazi iz nekog kolača.

Koji je vama najdraži kolač u kojem ima vanilije ili su to ipak možda keksi s prhkim tijestom koje se otapa u ustima? Vjerojatno nije ni važno jer je najvažnija namirnica koja se nalazi u tim kolačima.

Keksi od vanilije su poslastica u kojoj će uživati sve generacije, a pogotovo najmlađi, pa ako se odlučite napraviti sočne keksiće nećete pogriješiti. Odlično će odgovarati nakon ručka posluženi uz šalicu kave. Provjerite imate li sve potrebne namirnice i krenite u pripremu. Slijede sastojci za kekse.

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 vanilin-šećera
  • 250 g brašna
  • bjelanjak

Kada ste nabavili sve što vam treba krenite u pripremu. Potrebno je pomiješati vanilin-šećer, maslac, obični šećer, brašno i bjelanjak. Smjesu potom stavite u vrećicu na kraju koje se nalazi otvor, a uz pomoć kojeg ćete ju istiskivati i stvarati oblik koji želite.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a zanimljive oblike od tijesta pospite šećerom te pričekajte da se zagrije pećnica. Nakon toga ih stavite peći na otprilike 20 minuta. Provjeravajte svako malo kako keksi ne bi izgorjeli. Dobar tek!

Foto: Nayashkova Olga/Shutterstock