Išleri od čokolade

isleri

Išleri s čokoladom ili možda punjeni žutom kremom? Odabir će ovisiti o tome što više volite, a ako ste ljubitelji jednog i drugog, još bolje jer ćete moći uživati u raznim vrstama kolača. Važno je da pojedete ono što vam se trenutno jede i tako svojim nepcima priuštite maksimalan užitak.

Išleri su vjerojatno jedan od popularnijih kolača u kojima najviše vole uživati najmlađi, a kako ne bi kada se radi o kolaču koji u sebi sadrži sve najfinije sastojke. Ukusno tijesto koje se topi u ustima preliveno sa slasnom kremom, teško da postoji nešto bolje.

U korist im ide i praktičan te jednostavan oblik oko kojeg ne morate puno raditi, a gostima je ipak najdraže kada mogu posegnuti za desertom bez da traže desertnu žlicu ili vilicu. Čim se nađu servirani na tanjuru sve ostalo postaje manje važno.

Želite li poslužiti išlere uz kavu nećete pogriješiti jer će se ta dva okusa savršeno spojiti. Pored toga što su popularni u skoro svakom kućanstvu, mogu se pronaći na skoro svakom vjenčanju. Zbog svog oblika i zanimljivog okusa, mnogi ih slastičari odlučuju spremiti za svatovsku feštu. Malo će koji gost ostati ravnodušan kada se ispred njega nađe tanjur s ovim slasnim desertom.

Recept za išlere ovisi o tome s čim ćete ih puniti, a ako se odlučite za nezaboravnu čokoladu, logično je da vam treba kakao i čokolada za kuhanje. Pročitajte koje će vam sve namirnice biti potrebne.

Sastojci za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 140 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 70 g šećera u prahu
  • 3 žlice kakaa

Sastojci za kremu:

  • 150 g šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • čokoladna glazura
  • 100 g maslaca

Odlučite li napraviti išlere važno je da podijelite posao i napravite raspored budući da ćete morati raditi posebno tijesto i kremu. Potrebno je pripremiti sve namirnice koje vam trebaju za tijesto i nakon toga započeti s poslom.

Od žumanjka koje ste prije odvojili od bjelanjka, šećera, kakaa i maslaca napravite smjesu za tijesto. Njega ćete potom razvaljati i izrezati male kolutiće. Kada ste pripremili oblik, uzmite svaki od kolutića i posložite u posudu za pečenje, gdje ste prije stavili malo brašna kako se tijesto ne bi ljepilo za podlogu.

Vrijeme je da napravite ukusnu kremu od vanilin-šećera, jaja i šećera te ostavite kuhati na pari uz neprekidno miješanje. Nakon što se krema zgusnula ostavite ju da se ohladi i nakon toga dodajte maslac koji ste prije toga otopili.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite između 15 i 20 minuta. Provjeravajte svako malo kako tijesto ne bi izgorilo. Nakon što su pečeni, ohladite kolutiće, premažite kremom i spojite ih. Složite na posebnu podlogu i prelijte glazurom od čokolade. Uživajte u slasnim kolačićima.

Foto: Mira&Nesa/Shutterstock