Kako uokviriti fotografije

Drveni okvir za slike, Foto: bbbar/Shutterstock

Fotografije se mogu izložiti na ukrasnim okvirima – možete ih nabaviti u trgovinama umjetničke opreme – sa ili bez obruba. Kako biste napravili čisti rub na slici i okviru slike, stavite ih na tvrdu, ravnu površinu i izrdite ih na mjeru pomoću skalpela i čeličnog kutnika.

Iako je kontaktno ljepilo na bazi gume najjednostavnije za uporabu, ono će s vremenom promijeniti boju slike. Umjesto njega, upotrijebite list papira za postavljanje suhog okvira koj i možete nabaviti u trgovinama fotografske opreme. To je tanak voštani papir na bazi smole, koji prianja uz podlogu pod utjecajem topline, i ne mijenja se čak ni u vlažnim uvjetima.

Položite fotografiju licem prema dolje i na nju položite voštani papir. Podesite električno glačalo na temperaturu za glačanje vune i pričvrstite papir na poledinu fotografije tako da vrhom glačala dotaknete sredinu. Najprije to pokušajte napraviti s fotografijom koju namjeravate baciti kako biste podesili pravu temperaturu.

Odrežite voštani papir na veličinu fotografije. Položite sliku licem prema gore na ljepenku pa je zatim prekrijte papirom za pečenje. Pritisnite čvrsto glačalom podešenim na pravu temperaturu, tako da voštani papir priljubi fotografiju na ljepenku. Glačanje ne daje tako dobar rezultat s uvećanim fotografijama preko 200 x 250 mm. Bolje bi bilo takve fotografije profesionalno dati uokviriti.

Foto: bbbar/Shutterstock