Kako ukloniti mrlje od omekšivača? (10 savjeta)

Jeste li ovdje jer vas zanima kako ukloniti mrlje od omekšivača? Ne brinite, svakoj se domaćici ovaj problem dogodio barem jednom. Omekšivači za rublje su neizostavni u mnogim kućanstvima, pružajući mekoću i svježinu našoj odjeći. Međutim, ponekad mogu ostaviti neželjene mrlje koje kvare izgled vaših omiljenih komada.

kako ukloniti mrlje od omekšivača
FOTO: UNSPLASH

U ovom članku, otkrit ćemo učinkovite metode za uklanjanje ovih tvrdokornih mrlja. Od domaćih rješenja do profesionalnih savjeta, saznajte kako možete ukloniti mrlje od omekšivača i  vratiti vašu odjeću u savršeno stanje.

Kako ukloniti mrlje od omekšivača?

Ako vas zanima kako ukloniti mrlje od omekšivača tada morate otkriti što su one i kako nastaju.

Mrlje od omekšivača su zapravo ostaci omekšivača za rublje koji se nisu u potpunosti isprali s odjeće tijekom procesa pranja. One nastaju iz nekoliko razloga:

 • Kada se koristi previše omekšivača, mašina za pranje rublja možda neće biti u stanju u potpunosti isprati sav omekšivač, ostavljajući masne ili voskaste ostatke na odjeći.
 • Ako omekšivač dođe u direktan kontakt s tkaninom, posebno u koncentriranom obliku, može ostaviti mrlje. To se često događa kada se omekšivač dodaje ručno i ne rasporedi se ravnomjerno kroz vodu u perilici.
 • Perilice koje ne funkcioniraju ispravno ili ne raspoređuju omekšivač i vodu ravnomjerno mogu uzrokovati nakupljanje omekšivača na određenim dijelovima odjeće.
 • Neke tkanine, poput mikrovlakana ili tehničkih sportskih materijala, ne reagiraju dobro na omekšivače. Korištenje omekšivača na ovakvim tkaninama može rezultirati mrljama.

Kako ukloniti mrlje od omekšivača na mokroj i suhoj tkanini?

Vlažne mrlje od omekšivača mogu biti malo lakše za uklanjanje jer se još nisu u potpunosti osušile ili fiksirale na tkaninu. Za uklanjanje mrlja od omekšivača u ovom slučaju, dovoljno je učiniti sljedeće:

 • Ako je mrlja još uvijek vlažna, pažljivo uklonite bilo koji višak omekšivača s površine tkanine koristeći blagi pritisak s čistom suhom krpom ili papirnatim ručnikom.
 • Isperite zahvaćeni dio odjeće pod hladnom tekućom vodom kako biste oprali što više omekšivača.
 • Nanesite malo tekućeg deterdženta za rublje ili sredstva za odmašćivanje (kao što je sredstvo za pranje suđa) izravno na mrlju. Nježno utrljajte prstima ili mekom četkom i ostavite da djeluje nekoliko minuta.
 • Nakon što ste ostavili deterdžent da djeluje, ponovno isperite odjeću pod tekućom vodom.
 • Operite odjeću u perilici rublja prema uputama na etiketi za njegu, koristeći odgovarajući ciklus i temperaturu vode.
 • Prije nego što stavite odjeću u sušilicu, provjerite je li mrlja potpuno uklonjena. Toplina sušilice može fiksirati mrlju, stoga ako je mrlja i dalje prisutna, ponovite postupak prije sušenja.
 • Ako je moguće, sušite odjeću na zraku kako biste izbjegli fiksiranje preostalih tragova mrlje.

Ako mrlja ostane i nakon ovog tretmana, možda ćete trebati ponoviti postupak ili upotrijebiti specijalizirani proizvod za uklanjanje mrlja. Uvijek testirajte bilo koji tretman na manje vidljivom području tkanine kako biste osigurali da neće doći do oštećenja ili promjene boje.

Uklanjanje suhih mrlja od omekšivača može biti malo zahtijeva nešto više pažnje jer se mrlja već osušila na tkanini. Tada je potrebno malo više truda.

Nanesite malo tople vode izravno na mrlju kako biste je omekšali. Ovo će pomoći u razbijanju omekšivača koji se stvrdnuo. Nakon što ste omekšali mrlju, pratite iste korake kao kod vlažne mrlje. 

10 korisnih savjeta za uklanjanje mrlja od omekšivača

Suočavanje s tvrdokornim mrljama od omekšivača na omiljenoj odjeći može biti frustrirajuće iskustvo. Iako omekšivači za rublje pružaju mekoću i svježinu našim tkaninama, ponekad mogu ostaviti neželjene mrlje koje izgledaju kao da su tkaninu učinili masnom ili voskastom. 

Srećom, postoji niz provjerenih strategija i kućnih rješenja koja mogu pomoći u borbi protiv ovih upornih mrlja i pomoći vam otkriti kako ukloniti mrlje od omekšivača.

U ovom članku, donosimo vam 10 ključnih savjeta koji će vam pomoći da učinkovito uklonite mrlje od omekšivača, vraćajući vašoj odjeći njezin prvobitni sjaj i čistoću. Uklanjanje mrlja od omekšivača može biti zahtjevno ako je puno mrlja. 

mrlje od omekšivača
FOTO: UNSPLASH

1. Odmah djelujte.

Čim primijetite mrlju, počnite s postupkom čišćenja. Brže djelovanje povećava šanse za uspješno uklanjanje mrlje.

2. Upotrijebite toplu vodu.

Ako je tkanina otporna na toplinu, isperite mrlju toplom vodom. Topla voda pomaže u razbijanju masnih sastojaka omekšivača.

3. Primijenite tekući deterdžent.

Nanesite tekući deterdžent za rublje izravno na mrlju i nježno utrljajte. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.

4. Koristite sredstvo za odmašćivanje.

Za tvrdokorne mrlje, primijenite sredstvo za odmašćivanje, poput sredstva za pranje suđa, izravno na mrlju, nježno utrljajte, ostavite da djeluje, a zatim isperite.

5. Isperite octom.

Ako mrlja ostane, isperite zahvaćeno područje otopinom od jednog dijela bijelog octa i jednog dijela vode. Ocat može pomoći u razbijanju masnoća

Ipak, treba biti oprezan jer ako je ocat efikasan u uklanjanju mrlja, njegova kiselost može oštetiti neke tkanine, posebice delikatne materijale poput svile ili vune. Također može izblijediti tkaninu pa se preporučuje testiranje na manje vidljivom dijelu odjeće prije nanošenja octa na veću površinu.

6. Ponovno operite rublje.

Nakon tretiranja mrlje, operite odjeću u perilici rublja koristeći odgovarajući ciklus i temperaturu.

7. Sušite na zraku.

Sušite odjeću na zraku umjesto u sušilici rublja. Toplina sušilice može fiksirati preostale mrlje, čineći ih težima za uklanjanje.

odjeća s mrljama
FOTO: UNSPLASH

8. Provjerite mrlje prije sušenja.

Prije sušenja u sušilici, uvijek provjerite je li mrlja u potpunosti uklonjena.

9. Koristite specijalizirane proizvode za uklanjanje mrlja.

Ako standardni postupci ne uspijevaju, upotrijebite specijalizirane proizvode za uklanjanje mrlja prema uputama proizvođača.

10. Testirajte na skrivenom području.

Prije primjene bilo kojeg tretmana, testirajte ga na manje vidljivom dijelu odjeće kako biste se uvjerili da neće doći do oštećenja ili promjene boje.