Treba vam motivacija za vježbanje? Pronađite je!

motivacija za vježbanje

Sigurno je da je svatko od nas mnogo puta pomislio ili rekao na glas kako će početi s vježbanjem u ponedjeljak. Netko taj ponedjeljak definira i datumom, a netko nikad i ne kaže koji ponedjeljak. Ako niste sami to rekli, onda ste sigurno čuli više puta i otkrili da je mali postotak onih koji su to rekli i stvarno ostvarili.

Stalno razmišljanje o vježbanju, a ne pretvaranje u djelo donosi nam negativno razmišljanje. Kako o sebi tako i o onome što želimo ostvariti. Opravdanja je lako pronaći – nemate vremena za vježbanje, počinje vaša omiljena serija, vani je hladno ili kišovito, posao vas iscrpljuje i slično. No, imajte na umu, ako ste početnik ili niste dugo vježbali, ne trebate izdvajati puno vremena dnevno. Tri puta tjedno po pola sata će biti dovoljno za početak napredovanja kako bi postigli sve svoje ciljeve.

Dokazano je da se osjećamo bolje kad treniramo tako da samim osjećajem da činimo nešto korisno za sebe dobijemo na dodatnom samopouzdanju. Ako se pitate jeste li prestari da započnete s vježbanjem zapamtite da nikad nije kasno. Vaše vrijeme je sad i odmah!

Mnogi započnu i brzo odustanu. Kako započeti vježbati ako smo previše naviknuti živjeti bez vježbanja? Kako i nastaviti s vježbanjem ako izgubimo volju? O motivaciji, kako se naviknuti na treniranje, kako odmoriti, gdje je najlakše pronaći motivaciju i kako ne odustati su teme koje možete pročitati u ovom članku.

Što je motivacija?

Istraživanja su pokazala da je motivacija utjecaj koji izaziva, usmjerava i održava određeno ponašanje ljudi. Radi se o psihičkom procesu koji nas podržava u obavljanju tjelesnih ili mentalnih aktivnosti. Volja je zapravo jednaka motivaciji. Dakle, motivacija nas pokreće prema nekom cilju. Tako da što je veći motiv cilj će nam biti važniji.

Prije svega jako je važno da pronađemo dovoljno dobru motivaciju. Motivaciju koja neće nestati za dan i koja će nas gurati prema naprijed, a ne nas vraćati unazad na staro. Kako svijet sve više napreduje, djeca sve ranije prestaju s igrom, ako se uopće i igraju. Sve više vremena provode u svojim kućama, na mobitelu, uz televiziju i ne kreću se dovoljno za svoje godine. Sve češće čujemo kako se povećava broj pretile djece.

Osim djece tu su i odrasli koji imaju sve manje volje za voditi svoje dijete u šetnju, u park ili na igranje s drugom djecom. Vrijeme radije provode u krevetu i nije strano da im je mobitel u rukama. Bračni parovi večeri sve manje provode u šetnji, a sve više pred televizorom pod izlikom da su umorni. Posao nije trening, osim ako ne radite kao trener, sportaš i slično. Umorite se na poslu i to je normalno, ali trening vam pomaže da sve negativno izbacite iz sebe i da se ispušete.

Živimo u takvom vremenu da radije koristimo bilo kakva prijevozna sredstva do posla, trgovine ili neke druge destinacije kako bi sebi olakšali. No, je li to zapravo istina? Olakšavamo li si? Pa i ne baš. Većina nas će kod pokretnih i običnih stepenica izabrati one pokretne i tako si uštedjeti na vremenu. Štedeći svoje tijelo za bilo kakvu vrstu aktivnosti, pa čak i onu najbanalniju, tijelo nam sigurno neće biti zahvalno. Koliko god ne shvaćali, itekako činimo loše za svoje tijelo.

Zato je važno da za sebe ne uvodite aktivnosti na dan ili dva, na mjesec ili određen vremenski rok, nego da uvedete aktivnosti bez kojih neće moći zamisliti svoj dan.

Vrste motivacije

Motivacija je svaka radnja, želja koja usmjerava naše odluke i djelovanje prema određenom cilju, a kako ćemo ju provoditi ovisi o vrsti motivacije.

Intrinzična motivacija

Intrinzična motivacija (unutarnja) je sve ono što nas iznutra navodi na aktivnost i određuje smjer, intenzitet i trajanje. Odnosi se na sve ono zbog čega su neke aktivnosti nagrađujuće same po sebi. Nagrade su sporedne jer se otkrivaju tijekom rada. Faktori koji djeluju na ovu vrstu motivacije su:

  • samopouzdanje
  • hrabrost
  • karakter
  • intuicija
  • potreba za postignućem
  • snaga ega
  • osobnost roditelja
  • vlastito obrazovanje i obrazovanje roditelja

Radi se o tome da sami sebi kažemo da to možemo napraviti, da hoćemo i da imamo pozitivno mišljenje o sebi tijekom rada.

Ekstrinzična motivacija

Ekstrinzična motivacija (vanjska) je motivacija u kojoj su aktivnosti sredstvo za postizanje nekog drugog cilja. To može biti bolje radno mjesto, bolje mjesto za stanovanje, upis u određenu školu, želja da se razveseli nekoga, pohvale, priznanja i slično.

Kako se motivirati za vježbanje?

Prije svega morate si postaviti realne ciljeve. Za početak krenite od lakšeg programa vježbanja i postepeno idite prema težem. Važno je da ne očekujete previše od sebe jer bi se to moglo rezultirati brzim odustajanjem. Trebate se pridržavati ciljeva jer ćete samo tako nešto ostvariti, ali i uživati u onome što radite.

Jedan od prvih i najvećih razloga zbog kojih ljudi odluče početi s vježbom za svoje tijelo je višak kilograma. Osim što utječe i na naše zdravlje, višak kilograma čini naše samopouzdanje niskim i tjera nas da radije budemo zatvoreni u kući. Kilogrami se nisu pojavili sami od sebe. Pojavili su se upravo radi toga što smo bili nemarni prema svom tijelu i nismo razmišljali o posljedicama.

Ne uspoređujte se s drugima

Čarobne tablete i napitci nisu ono što će vaše tijelo dovesti u formu i radi čega ćete se osjećati bolje. Upravo suprotno, možda potrošite novac na nešto što uopće neće imati učinka. Ne uspoređujte se s drugima i ne govorite sebi da nikad nećete moći imati tijelo poput neke druge osobe. Važno je da svoje tijelo dovedete do savršenstva za sebe. Bilo da je trening u manjoj ili većoj količini, mora biti prisutan.

Prestanite jesti “s nogu”

Jedemo s nogu, konzumiramo brzu hranu, živimo previše “sjedilački” i to se sve odražava na našem tijelu. Previše jedemo, a premalo trošimo to što pojedemo. Uz to previše i sjedimo, a loše se nosimo sa stresom. I tako pravimo problem svom tijelu. Nismo toga svjesni odmah, a netko, na žalost, toga postane svjestan tek kad bude kasno. Bolesti napadaju naše tijelo i kad smo u formi, zamislite što se tek događa kad nismo.

Stavite zdravlje na prvo mjesto

Svi želimo poboljšati kvalitetu života vježbanjem. Znamo da je vježbanje važno za naše zdravlje i da je tu da održava visoku kvalitetu života. Redovitim vježbanjem poboljšavamo i cirkulaciju i to nam daje više energije. Osim toga, smanjujemo i mast u tijelu te poboljšavamo funkciju srca i pluća.

Pronađite “partnera u zločinu”

Ako vam je teško trenirati sam/a pronađite si partnera za trening. Pozovite nekoga kome vjerujete i s kim ćete vrijeme iskoristiti maksimalno za trening, a ne završiti u obližnjem kafiću na kavi.

Pratite svoj rad i napredak

Danas su nam dostupne razne mobilne aplikacije koje prate koliko hodamo, koliko kilometara pređemo, koliko kalorija izgubimo i slično. Nije na odmet pratiti rezultate i plan treninga uz pomoć mobitela ili zapisivanjem u neku bilježnicu ili rokovnik. Od prvog dana zapisujte kilograme, izmjerite se i pratite napredak iz dana u dan. Rezultati ne mogu odmah biti vidljivi, ali važno je ne odustajati. Ne smijete biti prestrogi prema sebi jer to ne daje pozitivan učinak na postizanje ciljeva. Ako primijetite da napredujete i da ste uspjeli, to će vas sigurno motivirati da nastavite s vježbanjem.

Imajte samo pozitivne misli

Imajte na umu da je svaki početak težak. Pozitivne misli jedan su od glavnih faktora ostvarenja ciljeva. Zato, umjesto da razmišljamo kako nećemo uspjeti, razmišljajte kako bi mogli uspjeti. Umjesto rečenice “Ja to ne mogu” recite si “Ja to mogu”.

Ne dopustite da vam više bilo kakve isprike stanu na put. Trebate biti strpljivi i slušati svoje tijelo. Jednog dana bit ćete zahvalni sebi što ste se odlučili na taj korak. Također će i vaše tijelo biti zahvalno vama što ste ga usmjerili na pravi put.

Ne budite površni

Ništa u životu ne bismo trebali raditi površno pa tako ni trening. Važno je da se povežemo sa svojim tijelom kako bi nam rezultati bili što bolji i učinkovitiji.

Odmor je važan

Svaki početak je težak, ali to ne znači da trebate odustati. Svaki trener je danas tu gdje je upravo radi toga što je prebrodio te teške početke. Odmor je važan. Kako u početku tako i kasnije. Ako na početku vaše tijelo treba i par dana odmora nemojte da vas to obeshrabri. Sve je to dio treniranja i događa se i najboljima. Nekad tijelo jednostavno traži da mu se napune baterije. Ne forsirajte svoje tijelo do krajnjih granica koje mogu biti opasne po vaše zdravlje.

Umorni nikad nismo motivirani. Iako je teško i mislite da nema smisla osjećat ćete se bolje kad napokon preuzmete brigu za sebe i svoje zdravlje.

Ako odustanete, nastavite!

Sigurno da ćete poželjeti odustati više puta, ali uvijek imajte na umu zašto ste počeli i što vam je glavna motivacija. Nemojte se osvrtati na razne članke i dijete kako je moguće dovesti liniju do savršenstva za deset dana. Nije i nikad neće biti, barem ne normalnim putem. Moguće je za one koji su prije toga imali i više nego dobru liniju. Svačije tijelo je individua za sebe i svakome odgovara drugačiji sistem. Ako vi i netko vama blizak počnete vježbati u isto vrijeme i nakon određenog vremena imate lošije rezultate nego on/ona, ne gubite nadu. Također, ne dajte ni ljudima oko vas da gube nadu. Kako tjerate sebe prema naprijed, tjerajte i druge.

Motivacijske izreke za vježbanje

“Nedostatak aktivnosti uništava dobru kondiciju svakog ljudskog bića, dok je kretanje i metodičke fizičke vježbe čuvaju i održavaju.” – Platon

“Tko misli da nema vremena za vježbe, će prije ili kasnije imati vremena za bolest.” – Edward Stanley

“Kada je u pitanju pravilna prehrana i vježbanje, ne postoji “Počet ću sutra”. Sutra je bolest.” – V.L. Allinear

“Najteža stvar kod vježbanja je započeti. Jednom kada vježbaš redovito, najteža stvar je prestati.” – Erin Gray

“Čovjekovo zdravlje se može ocijeniti po tabletama ili stepenicama – ako ih grabi po dvije u isto vrijeme.” – Joan Welsh

“Bez obzira koliko si dobar, uvijek možeš postati bolji i to je uzbudljiv dio.” – Tiger Woods

“Cjelovita vježba na slobodnom zraku, pod širokim nebom, najbolji je lijek za tijelo i duh.” – Sarah Louise Arnold

“Istinski užitak dolazi od aktivnosti uma i tjelovježbe, oni su jedno.” – Alexander von Humboldt

“Ne prestajemo vježbati jer starimo – već ostarimo zato što smo prestali vježbati.” – Dr. Kenneth Cooper

“Osamdeset posto uspjeha je pojaviti se.” – Woody Allen

Kako odabrati pravi trening za sebe?

Jutarnji treninzi su produktivniji i predaniji cilju. Budite sigurni da ćete s jutarnjim treningom biti aktivniji. No, ako niste tip koji će se ustati ranije kako bi odradili trening i nikako se ne možete natjerati na to, ne gubite nadu. Možete trenirati u bilo koje doba dana, samo je važno da to napokon počnete. Vrijeme za sebe zahtijeva i rad na sebi, stoga, za početak, morate odvojiti određeno vrijeme samo za vas i za vaš trening.

Sami ili fitness centar/teretana

Bez obzira na to odlučite li vježbati sami ili u nekom fitness centru važno je da dobro ispitate sve mogućnosti i napravite plan vašeg vježbanja. Centar koji planirate posjetiti i učlaniti se sigurno ima stručno osoblje koje vam može pomoći kod početaka treniranja. To vam olakšava stvar ako prije niste trenirali. Imajte na umu da najbliža teretana ne mora nužno biti i najbolja teretana. Također, ni teretana koju posjećuju vaši prijatelji ne mora odgovarati i vama, kao što ni vrsta treninga za svakoga nije jednaka. Trener kojeg odaberete mora dobro znati i kako sa psihološke strane prići svakoj osobi. Kroz trening on upoznaje i vas kao osobu te mu tako postaje lakše motivirati vas ako je potrebno.

S kojim vježbama započeti?

Ako sami započinjete s vježbanjem najlakše je početi s trčanjem, čučnjevima, trbušnjacima ili marincima. Hodanje i trčanje su najprirodniji načini kretanja. Razlog zašto je lakše početi s takvom vrstom treningom je i što je vremenski i financijski najisplativije. Trčati možemo bilo kada, bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Prije svakog treninga važno se razgibati, a nakon svakog istegnuti svoje tijelo.Danas su nam dostupni razne vrste online videa pomoću kojih možemo unaprijediti svoje vježbanje i dosta toga naučiti.

Gladovanje nije rješenje. Ako izbacite svu hranu koju ste do jučer jeli niste napravili plus svom tijelu. Možda ste izgubili kilograme, ali napravili ste štetu svom tijelu. Nije rješenje ni da se prejedate ni da izbacite sve odjednom. S vremenom ćete doći do rezultata i izbaciti ono što je štetno vašem tijelu. Nećete osjećati grižnju savjesti ako pojedete nešto slatko jer napokon radite dobro za svoje tijelo.

Važno je uskladiti vrste treninga kao i intenzitet treninga, trajanje, vrijeme izvođenja, prehranu i san. Nije dobro da je nečeg previše, a ni premalo. Sve mora biti u umjerenoj količini. Trebate pratiti vlastiti ritam i pronaći ono što je najbolje za vas. S vremenom je važno da se dostižu i prestižu vlastiti rezultati i da se ne ostaje na istom.

Rezultati ne dolaze preko noći

Ne odustajte! Normalno je da u početku gubite dah i pitate se što vam je uopće trebalo da počnete trenirati. Kondicija se ne postiže odmah i ovisno o vašem organizmu trebat će vam malo duže da odradite trening bez odmora i gubljenja daha.

Teško da će izostati upale mišića nakon prvih treninga. Iako ne želimo da nas boli, ne treba bježati od činjenice da su ljudi danas postali preosjetljivi pa im i najmanja bol smeta. Bol u mišićima je normalna pojava nakon odrađenog treninga. Imajte na umu da ako odustanete, ta ista upala vas čeka kad opet započnete. Zato je najbolji savjet da prebrodite ovu i nastavite dalje. No, sve je to logičan slijed kod početaka.

Kod bolova u mišićima najčešće posežemo za lijekovima koji nam trenutno smanjuju osjećaj boli. Je li to rješenje? Nije. Bolove je najbolje riješiti nekim prirodnijim putem. Jedan od načina je stavljanje hladnih obloga na upaljene mišiće. Osim hladnih obloga, istezanje će nam pomoći da smanjimo bol nakon treninga.

Kao što smo već spomenuli kad se jednom počne ne treba odustajati od brige za svoje tijelo. Ako uspijete i mjesec dana ste na dobrom putu da svakodnevni trening postane dio naše rutine i da ga ne preskačemo. U životu nekad treba riskirati i slijediti svoje srce. Najvažnije je da vjerujete u sebe da možete ostvariti svoj cilj. I da danas, sutra kad ga ostvarite znate da tu nije kraj, nego da postavite sebi novi cilj i tako gurate prema naprijed.

Pustite da vaša djela govore za vas i ne obazirite se na negativne komentare oko vas, ako ih uopće i bude. Na dobrima zahvalite i nastavite prema svom cilju. Vi ste ti koji trebate život provesti sa sobom i u svom tijelu, a ne netko drugi i to imajte na umu. Motivaciju je uvijek važno održavati na nekoj određenoj razini jer bez motivacije nema ni uspjeha.

Pogledajte video na kraju koji će vam pomoći da se osjećate bolje već od ranog jutra i zahvaljujući kojem ćete znati kako se što prije pokrenuti.

Foto: @Pexels/Pixabay

Ja sam Andrea. Magistrica sam novinarstva. Pisanje vidim kao bijeg od stvarnosti i tu sam najiskrenija sama sa sobom. Volim čitati, istraživati i slobodno vrijeme provoditi u prirodi. Nastojim bježati od situacija i ljudi koji mi crpe negativnu energiju jer mislim da je život prekratak za bilo što osim pozitivnog. Ako mogu, uvijek želim ljudima oko sebe dati do znanja da je važno ostati pozitivan i nasmijan bez obzira na sve. Istraživanje svakodnevnih životnih tema je ono što rado radim, i uvijek popričam s ljudima koji imaju drugačije mišljenje od mojeg.