Gdje i kako izvaditi radnu knjižicu

Žena traži posao, Foto: NotarYES/Shutterstock

Nakon završetka srednje škole ili fakulteta često se postavlja pitanje što dalje? U današnjoj situaciji, koja nije nimalo zavidna, prvo što vam je činiti jest prijaviti se na Zavod za zapošljavanje.

Kod prijave na Zavod potrebni su vam neki dokumenti, među kojima je najvažnije izvaditi radnu knjižicu. izdavanje radnih knjižica, upis novih podataka ili promjene podataka u njoj vrši Gradski ured za gospodarstvo (slučaj za Zagreb). Nakon što predate zahtjev, poslovi se obavljaju odmah.

Za izdavanje prve radne knjižice morate priložiti slijedeće dokumente:

  • popunjeni i potpisani zahtjev za izdavanje radne knjižice,
  • novu, neispunjenu radnu knižicu koju možete kupiti u Narodnim noovinama,
  • važeću osobnu ispravu, bilo da je to osobna iskaznica ili putovnica,
  • isprava o obrazovanju u izvorniku. Ukoliko ste završili srednju školu onda donosite potvrdu o maturi, a ukoliko ste završili fakultet donosite diplomu.

Ukoliko ne želite ostaviti orginal potvrdu vaše diplome ili mature u nadležnom uredu, uz original ponesite i kopiju. Original će vam služiti za vjerodostojnost, a kopiju možete ostaviti u uredu.

Oni koji su nestrpljivi i željni rada ne trebaju čekati do mature. Radna knjižica se može izdati i osobama starijim od 15 godina, na njihov osobni zahtjev. Ukoliko ste izgubili radnu knjižicu morate podnijeti iste dokumente kao da radite novu, ali i potvrdu na kojoj se vidi da ste uplatili objavu oglasa o gubitku radne knjižice u Narodnim novinama.

Nakon završetka radnog odnosa poslodavac je dužan radniku dati natrag njegovu radnu knjižicu. Ako poslodavac nije u mogućnosti vratiti knjižicu mora ju dostaviti u nadležni ured za poslove rada, ovisno o području prebivanja.

Autor: M.T., Foto: NotarYES/Shutterstock