Kako koristiti kondome

kondom u džepu

Kad pričamo o kontracepciji, možemo slobodno reći kako je kondom jedan od najrasprostranjenijih, odnosno najlakše se dolazi do njega i spada među jeftinije načine kontracepcije, a da ne spominjemo kako je dobar način da se zaštitimo od spolno prenosivih bolesti. Međutim kako i sve druge stvari u životu nisu idealne tako nije ni kondom, ali o tome malo kasnije.

Kondomi pripadaju mehaničkim metodama kontracepcije, što znači da se mehaničkim putem zaustavlja prodiranje sperme do jajašca. Rade se od materijala kao što je tanki lateks ili silikon, a čija učinkovitost ovisi o tome koliko se pažljivo upotrebljavaju.

Iznenadili biste se koliko ljudi nije sigurno kako najbolje rukovati s kondomima, stoga vam možemo savjetovati kako najbolje postupiti u određenim situacijama.

Bitno je prije korištenja provjeriti rok trajanja i obavezno napraviti test dali je kondom probušen i to tako što ćete stisnuti ambalažu i neko vrijeme promatrati ostaje li zrak u njoj, ako slučajno ne ostaje znači da je kondom probušen i nije upotrebljiv. Preporuča se prije upotrebe kapnuti kap lubrikanta kako bi užitak bio veći.

Kod stavljanja kondoma s palcem i kažiprstom držite vrh kondoma, kako biste napravili prostora za ejakulat. Drugom rukom odmotajte kondom do korijena penisa i pazite da se odvija s vanjske strane. Nakon korištenja penis izvucite prije nego što erekcija splasne, jer bi se u suprotnom ejakulat mogao izliti iz kondoma, kako ne bi iskliznuo sa penisa. Kondom bacite u smeće, ne u u školjku.

Na samom početku spomenuli smo kako ni kondomi nisu idealni, a pritom mislimo na njihovu pouzdanost. Naime kondomi se lako mogu oštetiti noktima ili nakitom, isto tako mogu skliznuti ako se ne koriste ispravno, a ujedno i prekidaju spolni odnos, stoga neki preporučaju stavljenje kondoma prije samog odnosa kako se zadovoljstvo nebi prekidalo i kako bi zaštita sigurnija.

Potrebno je imati na umu kako 2 do 5% kondoma pukne, uglavnom zbog greške pri korištenju, kao što je mala vlažnost, ili oštećenja zbog nepažljivog hvatanja noktima, ili zbog nakita. Volite li više tanke kondome, potrebno je znati kako su jednako sigurni kao i oni drugi.

Volite li više oralni seks, imajte na umu opasnost od spolno prenosivih bolesti, stoga vam preporučamo korištenje kondoma s voćnim okusom.

Autor: S.Š., Foto: cristi180884/Shutterstock