Izrada hotela za kukce

hotel-za-kukce

Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Vjeruje se da u vrtovima prosječno obitava otprilike dvije tisuće vrsta kukaca. Suprotno uvriježenom mišljenju da su kukci štetni, vrlo mali postotak kukaca štetan je za uzgoj biljaka. Svaka vrsta kukaca ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost. Mnogi vrtlari uništavaju štetnike upotrebom pesticida, no pesticidi uništavaju i korisne kukce čija je uloga u vrtu od iznimne važnosti. Umjesto uništavanja kukaca pesticidima, alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce!

U zimskom razdoblju, za vrijeme zimskog sna, kukci se povlače iz ekosustava u svoja skrovišta. Hibernacija traje sve do proljeća kad njihova aktivnost ponovno započinje. Kako bi se što veći broj korisnih kukaca zadržao u organskom vrtu, poželjno je u vrt smjestiti hotel za kukce koji im pruža zaklon od vjetra, kiše, snijega i niskih temperatura. Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju i priprema ih za novi proljetni ciklus. Tijekom proljeća i ljeta, hotel im pruža sklonište što povećava njihovu brojnost i olakšava njihov suživot s prirodom.

Materijali i pribor potrebni za izradu hotela za kukce

Hotel za kukce uglavnom se izrađuje od recikliranih i obrađenih prirodnih materijala. Potrebni materijali i pribor su:

  • drvo za konstrukciju (ili drvene palete)
  • vodonepropusni materijal za pokrov (stari crijep, žlijeb, krovna ljepenka ili najlon)
  • stare cigle ili opeke (s rupama)
  • grančice, stara kora drveta, snopovi šupljih stabljika trske ili drugog bilja, suho lišće, češeri, slama
  • ovčja vuna (po potrebi)
  • električna bušilica ili ručno svrdlo
  • čavli za pričvršćivanje

Postupak izrade hotela za kukce

Izgradnja hotela za kukce vrlo je jednostavna. Prije svega potrebno je izraditi drvenu konstrukciju hotela za kukce. Konstrukcija se može izraditi ili od drvenih dasaka ili od drvenih paleta. Prilikom postavljanja konstrukcije, važno je da dno bude malo odignuto od tla kako bi se ispod hotela mogli sklanjati korisni kukci čije je stanište vlažno tlo.

Na drvenu konstrukciju postavlja se vodonepropusni pokrov. Pokrov mora biti malo veći od konstrukcije kako bi pružio dostatan zaklon. Ovisno o veličini hotela za kukce, unutar drvene konstrukcije postavljaju se police na koje se odlaže ostatak materijala. Police se pričvršćuju čavlima ili vežu nekim drugim prirodnim materijalom. Na police se naizmjenično slaže ostatak prirodnog recikliranog materijala. Tu spadaju stare cigle, grančice, stara kora drveta, suho lišće, češeri i slama. Šuplje stabljike biljaka mogu se odlomiti na manje komade. Na police se također može odložiti ovčja vuna.

Električnom se bušilicom ili ručnim svrdlima buše rupe pod kosim kutom veličine od 3 do 10 milimetara kako se ne bi zadržavala vlaga u hotelu za kukce. Rupe se buše proizvoljno, no ne smije ih biti previše zbog propuha.

Položaj hotela za kukce

Položaj hotela za kukce vrlo je važan i ovisi o tome koji se kukci žele privući. Preporučuje se da se hotel za kukce smjesti na čistinu, na mirno mjesto u polusjeni. Poželjno je da polusjenu stvara stablo ili grm. Hotel za kukce nikako ne smije biti smješten unutar grmlja jer tako neće služiti kao skrovište korisnim kukcima. Stoga je najbolje iskoristiti neko dobro zaštićeno i natkriveno mjesto. Također, nije preporučljivo okrenuti hotel za kukce izravno prema sjeveru, a ni prema jugu. Jako sunce neće pogodovati staništu kukaca. Preporučuje se okrenuti hotel za kukce prema jugozapadu ili jugoistoku kako bi se postigli optimalni uvjeti za stanište kukaca.

Vrste korisnih kukaca u hotelu za kukce

Hotel za kukce može poslužiti kao sklonište brojnim vrstama korisnih kukaca i pospješiti njihovu efikasnost u vrtu. Neke od njih su bubamare, zlatooke, osolike muhe, solitarne pčele, pauci križari i uholaže. Ličinke bubamare dnevno jedu 300 ili više lisnih uši, dok odrasle bubamare pojedu otprilike 50 lisnih uši. Osim lisnih uši, odrasle se bubamara hrane i grinjama te ih pojedu 40-ak dnevno

Ličinke zlatookih proždrljive su i hrane se lisnim i štitastim ušima, jajima leptira i grinja. U periodu od 2 tjedna tijekom svog razvoja, ličinka zlatooke može pojesti od 200 do 500 ušiju, 500 jaja leptira i čak do 2000 jaja grinja. Ličinke osolikih muha također suzbijaju lisne uši, dok su odrasle osolike muhe vrlo važne u oprašivanju jer se hrane nektarom cvijeća, cvjetnim prahom i medenom rosom.

Solitarne pčele sudjeluju u oprašivanju i djelotvornije su od medonosnih pčela. Efikasnost pčele samice čak je 120 puta veća od efikasnosti medonosne pčele! Pauci križari hrane se insektima koji se upletu u njihovu mrežu. Mreže pauka križara imaju veliku važnost u ekosustavu jer osim što se pauci hrane plijenom zapletenim u mrežu, njima čiste okoliš od štetnih insekata i istovremeno smanjuju rizik od štetnih bolesti. Uholaže su također od velike važnosti za održavanje prirodne ravnoteže jer se, osim biljkama, hrane i ušima i nametnicima.

U hotel za kukce može se skloniti velik broj korisnih kukaca koji potiču razvoj vrtnog ekosustava. Njihova brojnost potiče kakvoću i kvalitetu vrta pa samim time i kvalitetu organskog povrća koje se u vrtu proizvodi. Trud oko izrade hotela za kukce bit će nagrađen u proljeće čim se vrt ispuni zujanjem i radom minijaturnog svijeta kukaca!

Autor: B.D., Foto: heisabe/Pixabay