Shopping u Grazu

graz centar
Graz centar, Foto: Mr. Green/Shutterstock

Graz, drugi grad po veličini u Austriji, europski grad kulture i shopping meka za nas Hrvate. Inače ime Graz dolazi od riječi “gradec” što u biti znači “mali dvorac na vrh brda”. Smješten je na rijeci Muri i smatra se centrom predivne Štajerske. Relativno je blizu i ako želite zaputite se prema tom trgovačkom centru.

Ako se odlučite na put do Graza, a razlog nije samo kupovina, postoji nekoliko par znamenitosti koje bi mogli posjetiti dok ste tamo. Preporuča se da svakako posjetite gradsku vijećnicu “Rathaus”, sagrađenu u vrijeme naglog rasta Graza.

Glavni trg ili Hauptplatz koji je izgrađen još u srednjem vijeku i otada se smatra središtem Graza. Tu se nalaze najbolje trgovine. Zatim ako nađete vremena, posjetite Katedralu Domkirche izgrađenu u 15. stoljeću dok je Graz bio sjedište cara Frederika III ili Muzej moderne umjetnosti.

U Grazu se da puno toga vidjeti što nužno i ne mora imati veze sa shoppingom. No kako smo mi Hrvati zaljubljeni u onu drugu stranu grada, bilo bi dobro spomenuti nešto o njegovoj prometnoj infrasrukturi. Javnim prijevozom se bavi poduzeće GVB. Na raspolaganju su vam autobusi i tramvaji s tim da karte možete kupiti na kioscima, a pojedinačne i dnevne se mogu nabaviti kod vozača.

Graz nudi nekoliko shopping centara, a među zanimljivijima su Center West i Seiersberg. Seiersberg je puno veći i time nudi puno više trgovina kao što su Benetton, Bershka, C&A, Diesel, Esprit, H&M (za žene, muškarce i djecu), Hugo Boss, Levi’s, Mango, Mexx, New Yorker, Peek&Cloppenburg, Pepe Jeans, S. Oliver, Springfield, Tally Weijl, Tom Tailor, Tommy Hilfiger, Vero Moda, Zara.

Što se tiče kozmetike tu su Bipa, DM, Lush, Müller. Od obuće u ponudi imaju Deichmann, Geox, Humanic te Stiefelkönig. Tu su i ostali dućani kao što su Accessorize, Swarovski itd. Radno vrijeme je od ponedeljka do petka od 9 do 19:30, s tim da je subotom skraćeno do 18 sati. Shopping centar je malo udaljeniji, ali još se uvijek nalazi u prvoj zoni te se stoga mogu koristiti karte koje ste već kupili.

Centar West je manji, no ono po čemu privlači puno kupaca je Ikea koja radi od 9 do 21 od ponedeljka do petka, subotom radi od 9 do 18 sati. Tu je i Murpark, shopping centar do kojeg se isto tako može doći tramvajem, točnije linijom br 4 prema istoku. Tu ćete naći dućane kao što su C&A, Esprit, H&M, Mexx, New Yorker i Kastner&Öhler.

Rekli bi za svakog ponešto, ono što vam treba  je vremena i strpljenja kako bi sve ono što ste zamislili da ćete vidjet i ostvarili.

Izvor: S.Š. Foto: Mr. Green/Shutterstock