Savjeti za upotrebu automobilske dizalice

popravak auta
Popravak auta, Foto: Marsan/Shutterstock

Dizalica koja je dio ručnog alata u automobilu namijenjena je podizanju automobila radi zamjene kotača – nemojte je upotrebljavati samostalno kao potporanj automobila dok obavljate kakav drugi posao, pogotovo ako namjeravate raditi ispod automobila. Bilo koja sila koju primijenite može uzrokovati pad automobila s dizalice ili dizalica jednostavno može pasti zbog istrošenosti ili oštećenja – stoga upotrijebite potporu za osovinu.

Zamjena kotača može biti opasna ako pravilno ne slijedite korake obavljanja posla. Čak i ako automobil neće pasti na vas ako sklizne s dizalice dok mijenjate kotač, može se oštetiti bubanj kočnice ili disk. Izbjegavajte mijenjanje kotača na kosoj , neravnoj ili rastresitoj površini. U hitnom slučaju, na primjer ako vam se probuši guma, pokušajte dovesti automobil na tvrdu, ravnu površinu. Dobro bi bilo nositi komad drveta, otprilike 300 mm červornih i 25 mm debljine, u automobilu kako biste ga postavili pod dizalicu u slučaj u daje morate upotrijebiti na rastresitoj površini.

Otpustite matice ili vijke na kotačima prije podizanja – ako ih otpuštate dok je automobil na dizalici sila, koja vam je za to potrebna, može odgurati automobil s dizalice. Vrsta dizalice i mjesta na automobilu za podmetanje dizalice, razlikuju se od automobila do automobila – trebate znati kako vaša dizalica radi i gdje se nalaze mjesta na koja trebate podmetnuti dizalicu, prije no što je upotrijebite.

Priručnik o automobilu, ako ga imate, objašnjava postupak dizanja; ako ga nemate, raspitajte se u mehaničarskoj radionici o svojoj marki automobila. Nikada ne pokušavajte podizati automobil na drugim mjestima osim na onima koja su upravo za to predviđena. Pronađite mjesto za podmetanje dizalice za kotač koji želite promijeniti – neki automobili imaju samo jedno mjesto za podmetanje dizalice na svakoj strani automobila i oba kotača na jednoj strani podižu se istovremeno. Potegnite ručnu kočnicu te klinom uglavite kotač koji se nalazi dijagonalno nasuprot kotaču koji mijenjate. Dizalicom podignite automobil dok se kotač tek malo odvoji od tla.

Ako mijenjate probušenu gumu, zapamtite da će zrakom napunjena rezervna guma trebati više prostora od tla nego ispražnjena guma. Izvadite otpuštene matice ili vijke, podignite kotač s njegovih zati čnih vijaka pa namjestite rezervni kotač. Prstima pritegnite matice ili vijke tako da ih pritežete dijagonalno. Spustite dizalicu dok težina automobila ne bude na kotaču. Zategnite matice ili vijke koljenastim ključem ili nasadnim ključem, zatim spustite i izvadite dizalicu.

Namjeravate li raditi ispod automobila, uvijek upotrebljavajte potpore za osovinu kako bi pridržavale automobil. Prodaju se u parovima u trgovinama autodijelova i imaju tronožast oblik sa središnjim stupom koji se može namjestiti po visini uvlačenjem čeličnoga klina u rupice u stupu. Iako se nazivaju potpore za osovinu, može ih se upotrijebiti za podupiranje automobila pod bilo kojim konstrukcijskim dijelovima koj i su dovoljno jaki kako bi izdržali njegovu težinu, kao što su mj esta za podmetanje dizalice za automobil ili glavni dijelovi ovjesa ako rad zahtijeva podizanje ovjesa. Nikada ih ne upotrebljavajte ispod metalnoga lima bez potpore, ispod poluga spone mehanizama za upravljanje ili taložnika motora. Kako biste namjestili potporu za osovinu na mjesto, podignite automobil dizalicom kao što je ranije opisano, gurnite potporu na potrebno mjesto, a zatim lagano spustite automobil na nju. Kako biste uklonili potporu za osovinu nakon završetka posla, podignite automobil dizalicom dok ne budete mogli izvući potporu, zatim spustite automobil na tlo. Konačno, izvadite dizalicu.

Foto: Marsan/Shutterstock