Savjeti o izgovorima za neodlazak na posao

Zabušavanje, Foto: fasphotographic/Shutterstock

Svakome se ponekad dogodi da mu se taj dan baš ne ide na posao. Ako na poslu nemate nekih neodgodivih obaveza razmislite o tome da nazovete i javite da nećete doći. Ali što reći, kako se opravdati, a da suprotna strana povjeruje i da si ostavite mogućnost da to izvedete još ponekad.

Donosimo vam pet dobrih i pet manje dobrih isprika kada vam se neki dan baš nikako ne ide na posao.

“Pametni” izgovori

1. Zaslužio/la sam

Nitko vam ne može reći da niste zavrijedili jedan slobodan dan ako se jako potrudite ostalih dana u mjesecu, da dolazite ranije na posao svaki dan ili da ostajete duže. Time ćete si osigurati dobru podlogu da se niko ne ljuti na vas ako ne dođete na posao jedan dan.

2. Igram golf s klijentom

Da bi vam uspio ovakav izgovor, morate imati posao za koji su ključni sastanci s klijentima ili pak sastanci da bi se pridobili novi klijenti. Bilo bi dobro da zaista to i učinite, ako već to koristite kao izliku za nepojavljivanje na poslu.

3. Imam zakazan termin kod doktora

Ovim izgovorom možete si kupiti možda pola dana pa tako se možete ili pojaviti kasnije na poslu ili otići s posla ranije. Ako odete s posla ranije u petak, dobili ste više vremena za vikend.

4. Imam grčeve u trbuhu

Razmislite dobro o ovom izgovoru – tko vam može prigovoriti? To je tako neugodna tema da vas sigurno niko neće detaljno ispitivati o njoj. Dapače, uglavnom će s vama suosjećati.

Mala napomena: Nemojte koristiti ovaj izgovor ako ste muškarac, neće vam upaliti. Muškarcima je bolje koristiti izgovore poput crijevne infekcije, blagog otrovanja hranom zbog kojeg ste vezani uz wc i sl.

5. Radit ću kod kuće

Ovo je izvrstan način da odmorite kod kuće, ako se vaš šef/ica slažu s tim. Iako se nećete moći odmarati cijeli dan, kod kuće barem možete rasporediti vrijeme kako vam odgovara i rastegnuti posao na cijeli dan.

Loši izgovori

1. Smrtni slučaj u obitelji

Nikada ne koristite ovaj izgovor osim ako ovo zaista nije istina. Može vam se vratiti na najgori način, a i nadređeni bi mogli malo posumnjati ako vam djed ili baka umru po treći put.

2. Spava mi se

Nisu potrebna dodatna objašnjenja zašto je ovaj izgovor apsurdan.

3. Ne mogu izvući auto iz garaže

“Ustanite sat vremena ranije pa ćete imati vremena normalno se izvući iz garaže”, rekao bi vam šef na ovo.

4. Nisam mogao/la naći mjesto za parkiranje

Ista situacija kao broj 3.

5. Imam privatni problem

Ovo je zaista toliko prozirno da će vam rijetko upaliti. Može značiti puno toga, a najčešće ne znači ništa i ostali to znaju.

Foto: fasphotographic/Shutterstock